L'atur suma un miler de persones al juliol, però no es perden llocs de treball
Les males xifres de la província de València i l'augment de la desocupació en el sector serveis llasten el mercat laboral autonòmic, que alhora suma un nou màxim d'afiliació en depassar els 2,16 milions
Juliol ha sigut un mes de contrastos en el mercat laboral valencià, que a més escapa de la tònica estatal. Si Espanya ha registrat un descens de l'atur, a la Comunitat Valenciana este mateix paràmetre s'incrementa lleugerament després de sumar 1.052 parats a les oficines d'ocupació, un 0,34% més respecte de juny. Són dades fetes públiques este divendres pel Ministeri de Treball i la Conselleria d'Ocupació, a través del Servei Labora. Així, l'economia valenciana tanca la primera meitat de l'estiu amb un còmput global de 312.219 persones aturades, que, tot i el repunt experimentat, és la més baixa per a un mes de juliol des de l'any 2008, segons puntualitza la Generalitat.
A més, les dades d'afiliació donen el contrapunt positiu, ja que per quarta vegada deixen un màxim en la sèrie històrica: 2.160.211 treballadors valencians inscrits en la Seguretat Social, d'acord amb els registres del Ministeri d'Inclusió. Més enllà del rècord perquè mai s'havia sobrepassat este sostre, destaca la resistència del mercat laboral valencià, que no destrueix llocs de treball a pesar de la pujada de l'atur, sinó que en crea 1.986 en termes nets. Pràcticament el doble de parats que guanya. És una xifra gens negligible, més tenint en compte que al conjunt nacional la tendència és negativa en perdre 9.783 afiliats des de juny, sobretot per la caiguda de la faena en l'agricultura.
Els sectors que han empentat a l'alça l'atur registrat este mes a la Comunitat Valenciana són essencialment la construcció, i en grau més baix els serveis. Ací destaca l'impacte d'un fet recurrent cada estiu en l'àmbit de l'ensenyament, quan al final del curs acadèmic al personal docent que no té contracte fix el despatxen fins al setembre, quan torna l'escola. En tot Espanya s'han registrat 122.551 baixes del sistema d'afiliacions en la Seguretat Social en el sector educatiu. En canvi, l'agricultura i el col·lectiu sense ocupació anterior presenten un comportament millor, ja que acaben amb un saldo net de més treballadors, i el sector indústria es manté invariable. Amb tot, i per segon any consecutiu, ni tan sols l'efecte tractor del turisme ha sigut suficient per a compensar la destrucció d'estos llocs de treball i capgirar el saldo net de l'atur en juliol.
La mala xifra autonòmica de l'atur este mes s'explica sobretot per l'augment registrat a la província de València, que ha sumat 1.684 persones sense faena (+1,11%). Les baixades anotades a Alacant i Castelló, amb 382 i 250 parats menys, respectivament, no són suficients per a contrarestar la tònica a l'alça i situar la Comunitat Valenciana dins de la tendència nacional, que sí que informa d'una davallada global de l'atur registrat de 10.830 persones. En termes absoluts, l'autonomia és la quarta on més creix el nombre de desocupats, sols per darrere de Catalunya (2.317), el País Basc (1.698) i Castella i Lleó (1.411). Si mirem les dades en un abast interanual, l'evolució és més favorable, ja que ara mateix hi ha 13.982 parats menys a la Comunitat Valenciana que per juliol del 2023, una reducció del 4,29%.
El secretari autonòmic d'Ocupació, Antoni Galvañ, fa una valoració positiva de les dades de desocupació i afiliacions conegudes hui. El responsable de Labora trau importància al lleu repunt en l'atur registrat, que emmarca en un "comportament típic" del mes de juliol perquè coincideix amb el final de determinades activitats de naturalesa estacional, com són l'ensenyament o la construcció. A més, destaca l'increment de llocs de treball derivat del creixement de cotitzants a la Seguretat Social, una tònica que no es reprodueix en el conjunt espanyol.
També la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, han coincidit a destacar la robustesa de l'ocupació a pesar del retrocés experimentat este mes per l'afiliació a escala estatal, que es queda en 21,38 milions de cotitzants. En un vídeo remés als mitjans, Saiz insisteix que les dades "deixen molt bon sabor de boca de cara al mes d'agost" i "demostren la fortalesa del mercat laboral, així com l'èxit de les reformes mampreses".
Per comarques, l'atur registrat cau en quinze comarques i repunta en les dènou restants. En termes percentuals, la Costera (3,57%) i la Canal de Navarrés (2,31%) són les més llastades per l'augment de la xifra de parats, mentre que els Ports (—9,76%) i l'Alt Millars (—6,64%) són les dos on més descendeix.
Les dones concentren més del 60% de l'atur
La desocupació femenina, com és habitual, se situa per damunt de la masculina este mes. D'acord amb les dades publicades per Labora, juliol tanca amb 190.156 dones i 122.063 homes sense faena, després que l'atur s'incremente entre els dos col·lectius, tot i que ho fa el doble en el cas d'ells: 0,54% i 0,21%, respectivament. Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, posen el focus de nou en el fet que les taxes més altes d'atur es concentren majoritàriament entre la població femenina: a la Comunitat Valenciana, sis de cada deu persones desocupades són dones, cosa que és "inadmissible" alerten. Per això, reclamen a les administracions que potencien més les polítiques actives d'ocupació.
Per grups d'edat, la desocupació només es redueix entre els majors de 45 anys (—0,51%), però creix en la resta de trams: un 1,74% en el col·lectiu entre 25 i 44 anys i un 1,07 % entre els menors de 25. En esta franja poblacional hi ha 18.643 parats a la Comunitat Valenciana.
Per la seua banda, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), principal patronal autonòmica, fa una "valoració negativa" de les dades mensuals de l'atur i avisa que, tenint en compte que els elements d'estacionalitat del turisme, el comerç i les substitucions en la sanitat, l'ocupació perdrà embranzida després de l'estiu. Per això, reclamen generar i mantindre un marc favorable per a la inversió i la creació de treball, consolidar el marc normatiu acordat amb els agents socials i deixar espai al desenvolupament de la negociació col·lectiva com a instrument per a adaptar-la a la realitat de cada sector, branca i empresa, així com de les plantilles.
66.600 indefinits més
Segons la Conselleria d'Ocupació, al juliol es formalitzaren 146.607 contractes a la Comunitat Valenciana, dels quals 66.605 foren indefinits, i els altres 79.957, temporals. Les dades suposen un augment interanual del 9,39% —hi ha 12.584 contractats més que per juliol del 2023—, mentre que en termes mensuals la variació és del 18,7% —23.099 contractes més.