L'atur repunta lleugerament a l'octubre, però l'ocupació creix amb més de 35.500 treballadors

La valenciana és l'autonomia on menys avança la desocupació i marca un nou rècord d'afiliacions a la Seguretat Social: 2,11 milions de cotitzants en el sistema

Un cambrer atén comensals a València
Un cambrer atén comensals a València (arxiu) / Victority (Shutterstock)

El mercat laboral valencià tanca octubre amb 982 persones aturades més de les que hi havia el mes passat, segons les dades difoses aquest divendres pel Ministeri de Treball i Labora, el servei d'ocupació de la Generalitat. És un repunt a penes imperceptible, del 0,3%, que manté l'evolució de l'atur pràcticament continguda des de juny a pesar del final de la campanya turística de l'estiu, i situa la quantitat de parats a la Comunitat Valenciana en 328.747. L'executiu autonòmic destaca que es tracta de la quantitat més baixa de persones sense feina per a un mes d'octubre des del 2008, any de l'esclat de la bambolla immobiliària i la crisi financera. En termes interanuals, la tendència es manté en positiu, ja que la desocupació ha caigut un 7,30%: a hores d'ara hi ha 25.878 aturats menys que en el mateix mes de 2022.

I si comparem amb la resta d'autonomies, la valenciana és la que registra la menor pujada de la desocupació en termes relatius aquest mes —tret de Madrid, única de tot l'Estat on retrocedeix—. Es queda a molta distància, per exemple, de les illes Balears, que lidera el rànquing amb un 4,85% més de parats.

Rècord d'afiliacions

En tot cas, l'increment mensual de l'atur es compensa folgadament amb un impuls notable a l'ocupació, ja que la Seguretat Social ha guanyat 35.515 afiliats des de setembre, d'acord amb les dades publicades pel Ministeri d'Inclusió. De fet, la valenciana és l'autonomia que més feina crea en octubre en tot Espanya. Un signe que evidencia la resistència de l'ocupació en un context d'incertesa econòmica i geopolítica que afecta tot Europa per les guerres a Ucraïna i Gaza, i l'espiral inflacionista que s'arrossega ja des de fa més d'un any. En aquest últim mes, s'han tancat vora 134.000 contractes a les comarques valencianes, la meitat de caràcter indefinit, i les xifres d'ocupació estan en màxims de tota la sèrie històrica: 2,11 milions de valencians i valencianes inscrits en el sistema de cotitzacions.

Espenta en educació i agricultura

La tendència valenciana és coincident amb l'experimentada a la resta d'Espanya, on la quantitat de persones desocupades creix en 36.936, fins als 2,75 milions. Paral·lelament, però, es guanyen 92.862 cotitzants nets en tot el país i el còmput global en el sistema supera els 20,8 milions. A escala nacional, l'avanç del treball és el més moderat per a un mes d'octubre des del 2015, però Inclusió destaca el rècord per a l'ocupació femenina amb més de 9,83 milions d'afiliades. Quant a l'atur, el Ministeri de Treball assenyala que estem davant d'un augment més contingut del que correspondria en un mes d'incorporacions al mercat laboral i en el qual tant la població activa com l'ocupada d'Espanya estan en màxims.

Les xifres estatals del Ministeri d'Inclusió mostren com l'augment del treball es concentra per segon mes consecutiu en el sector educació, que introdueix 191.154 afiliats (+19,34%), mentre que els descensos més notables es donen en l'hoteleria i el sector d'administració pública, amb 50.316 i 36.442, respectivament. El servei valencià Labora no desglossa l'evolució de l'ocupació per branques d'activitat, però sí per sectors.

El primari lidera la reducció de l'atur en el desé mes del 2023 (-2,52%). També cau en construcció (-1,95%) i en el col·lectiu sense ocupació anterior (-0,06%), tot i que són els serveis els que espenten la pujada de les xifres, un 0,75%, mentre que la indústria registra un augment anecdòtic del 0,02%.

Tots els grups d'edat acusen a l'octubre un avanç de la desocupació, però és el tram dels menors de 25 anys els que s'emporten la pitjor part, amb un 2,21% de parats més. I per sexes, la tònica és descendent en els homes (-0,07%), però ascendent en les dones (+0,54%). Com és habitual, el col·lectiu femení és el més perjudicat en el mercat laboral i les xifres de l'atur, ja que n'hi ha 199.755 sense faena. La d'homes desocupats és considerablement menor, 128.992.

De les tres províncies valencianes, l'atur només cau a València, i ho fa molt lleugerament (-0,33%). Per contra, creix a Castelló (0,62%) i a Alacant (0,98%). Vora un terç de les comarques (13) experimenten descensos en l'indicador i és l'Alt Millars qui lidera amb diferència la davallada de persones desocupades (-12,98%), seguida pels Serrans (-6,57%) i la Vall de Cofrents-Aiora (-6,54%). Els increments més grans, en canvi, es concentren a la Plana d'Utiel-Requena (3,92%) i el Baix Maestrat (2,12%).

També et pot interessar

stats