La llima està en crisi: el preu es desploma més d’un 50%

La Unió adverteix que en la campanya d’enguany s’han generat unes pèrdues de 26 milions d’euros

Pèrdues en un camp de llimes / À Punt NTC

La llima està en crisi. En el que va de campanya, el preu s'ha desplomat en més d'un 50%. Els costos de producció són majors que els de venda i això està fent que molts llauradors abandonen la fruita a l'arbre. Segons La Unió Llauradora i Ramadera, aquesta situació ha generat ja unes pèrdues de 26 milions d'euros. En aquest sentit, reclama a les administracions ajudes poder a poder retirar 50.000 tones de llima dels arbres i evitar així que es perda la collita al Baix Segura, on es concentra la major part de la producció. 

És el cas de l’agricultor Joaquín Marco, que ha hagut de tombar totes les llimes. Fa ja un mes que haurien d'estar al mercat, però les paguen molt per davall del preu de cost. “Ni regalades se les han volgudes emportar. Amb el que costa i havent de pagar els jornals, se me n'ix el cor”, lamenta. 

Els preus estan obsolets. L'increment del cost de la mà d'obra i el canvi climàtic que obliga a invertir més per a lluitar contra les plagues ha incrementat fins als 25 cèntims el preu de la producció d'un quilo de llimes, i al bancal, ara com ara, no es paguen a més de 15 cèntims.

El 70% de les llimes del Baix Segura s'han quedat a l'arbre. Davant aquest escenari, La Unió Llauradora demana ajuda per a evitar que empitjore i es regule el mercat. “Reclamem la retirada de 50.000 tones que es podrien destinar a associacions benèfiques o bancs d’aliments”, assegura Carles Peris, secretari general de l’associació agrícola. 

Unes ajudes de nou milions i mig d'euros que La Unió reclama a la Conselleria d’Agricultura i el govern espanyol per a aconseguir regular el mercat i evitar l'abandó de molts llauradors que ja estan ofegats.

També et pot interessar

stats