La llum registrarà un preu negatiu per primera vegada en la història

Durant tres hores, entre les 14:00 h i les 17:00 h, el preu del megawatt hora en el mercat majorista serà de -0,01 euros

Parc eòlic
Imatge d'arxiu d'un parc eòlic

El mercat majorista elèctric registrarà aquest dilluns per primera vegada en la història un preu negatiu durant tres hores, en les quals el megawatt hora (MWh) estarà a -0,01 euros, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

En concret, les tres hores a preu negatiu seran entre les 14:00 i 17:00 hores, i es deu principalment a la borrasca Nelson, que ha deixat molta pluja i sobretot vent, perquè les renovables funcionen a ple rendiment. Són dues de les formes més barates de generar energia i de fer que els preus es desplomen.

A més, en diverses comunitats autònomes com la valenciana continua sent festiu aquest dilluns i és en aquesta franja horària de primera hora de la vesprada en la qual es produeix menys consum al llarg del dia.

Amb un preu mitjà de 2,76 euros/MWh durant la jornada, des de la mitjanit i fins a les 20:00 h d'aquest dilluns, el preu de la llum serà de zero euros o pràcticament zero durant cada hora i després repuntarà de 21:00 h a 22:00 h, franja en què costarà 21,43 euros/MWh, el màxim d'aquest dilluns.

Com a antecedent, el 25 de desembre del 2022 es van veure preus negatius en el mercat elèctric espanyol durant diverses hores, però no en el mercat majorista directament, com ocorre aquest dilluns, sinó a conseqüència del mecanisme del topall al gas que estava actiu en aquella època.

En qualsevol cas, aquests preus negatius en el mercat majorista que es registraran aquest dilluns no es veuran reflectits en el preu voluntari del xicotet consumidor (PVPC) o tarifa regulada. Amb l'entrada del 2024, es va adoptar un nou mètode de càlcul que incorpora una cistella de preus a mitjà i llarg termini i, a més, existeixen uns costos fixos per al consumidor per peatges, càrrecs i ajustos del sistema.

Preu mitjà de 20 euros/MWh al març

Comença així el mes d'abril continuant la tendència registrada al març, en què el preu mitjà va ser de 20 euros/MWh, la meitat que el preu mitjà registrat al febrer i un 77,5% menys que el març del 2023, quan es va situar en 89,6 euros/MWh.

A més, el mes passat es va marcar un preu mínim de 0,54 euros/MWh el dia 10 de març a causa de l'alta participació de les energies renovables per les borrasques que van travessar tot Espanya.

També et pot interessar

stats