Llum verda a la construcció d'un centre de l'Institut Espanyol d'Oceanografia al port de Gandia
Ports de l'Estat obri la porta a la gestió de determinats espais per part de l'Ajuntament i a la reforma dels magatzems portuaris
Llum verda per a la futura seu de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) al port de Gandia, la primera de la Comunitat Valenciana. Aquesta construcció (que va anunciar la ministra de Ciència, Innovació i Universitats i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant, l'octubre passat amb una inversió de setze milions d'euros) serà possible gràcies al fet que el Ministeri de Transports ha iniciat ja els tràmits per a cedir els terrenys de Ports de l'Estat per a diferents usos al Ministeri que dirigeix Morant; concretament, al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
Així ho ha anunciat aquest dilluns el secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano, que s'ha reunit durant el matí amb el president de Ports de l'Estat, Álvaro Rodríguez, i l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.
En concret, Santano ha confirmat que ja s'ha signat l'orde ministerial que aprova la Delimitació d'Espais i Usos Portuaris (DEUP). Aquesta delimitació permetrà establir quina és la zona de servei portuari i els usos de cada àmbit del port de Gandia. Dins d'aquest espai és on es projecta la nova seu IEO, "clau en el coneixement científic relacionat amb els oceans, la sostenibilitat dels recursos pesquers i el medi ambient marí", en paraules del secretari d'Estat de Transports.
Per part seua, l'alcalde de Gandia ha remarcat que la seu estarà dotada de cinquanta investigadors i ha afirmat que és "una de les notícies més importants per a Gandia dels últims anys, per la inversió econòmica i la rendibilitat de la inversió".
L'aprovació de la DEUP també obri la porta a signar un conveni perquè l'Ajuntament de Gandia puga gestionar alguns espais, com el moll dels Borja, el passeig de l'Espigó, l'entorn de l'església de Sant Nicolau i la llotja de Gandia. "Seran entorns que, a partir d'ara, gestionarà l'Ajuntament en clau de ciutat, no en clau de port", ha apuntat el secretari d'Estat.
Aquesta nova delimitació també permetrà impulsar el projecte de millora i recuperació dels coberts i la interacció port-ciutat, una iniciativa de sis milions d'euros, segons l'alcalde. A l'inici de l'any es va adjudicar la redacció del projecte d'urbanització de l'entorn dels coberts per quasi 140.000 euros.
Connexió CV-60 i AP-7
En la reunió també s'ha avançat en el protocol a tres bandes entre el Ministeri, la Generalitat i l'Ajuntament per a connectar la CV-60 i l'AP-7. L'alcalde ha assenyalat que "aquesta pot ser la legislatura en què la ciutat tinga traçada la seua connexió a l'AP-7, una cosa imprescindible en termes de competitivitat econòmica, de dinamisme per al turisme i per a la nostra indústria i empreses".
D'altra banda, també s'ha avançat en la millora dels accessos a Gandia, la platja i la connectivitat del castell de Bairén amb la marjal, que se signarà "molt prompte".
Tramvia Gandia-Dénia
Respecte a les infraestructures ferroviàries, l'alcalde ha avançat que té una reunió prevista el dimecres amb l'alcalde de Dénia "per a avançar en una solució tècnica viable i que solucione definitivament les connexions entre les comarques de la Safor i la Marina".
Així, proposaran també una reunió a tres bandes, entre la Generalitat, el Ministeri i els alcaldes de les poblacions per on passa el traçat per a poder trobar una solució "definitiva de tren-tram (el tramvia) sense descartar-ne cap opció".