Llum verda per a convertir l'oli usat de cuina i els greixos animals com a combustible renovable al port de Castelló

La companyia substituirà els olis crus i refinats utilitzats fins ara pels residus de la ciutadania per a obtindre biodièsel

El president de la Generalitat, Carlos Mazon
El president de la Generalitat, Carlos Mazón / À Punt NTC

La Generalitat ha atorgat a la companyia Masol Iberia Biofuel, ubicada a la dàrsena sud del port de Castelló de la Plana, la resolució per a poder introduir l'oli usat de cuina i greixos animals com a matèria primera dins dels seus processos energètics, clau per al futur competitiu de la planta. Així, es deixaran d'utilitzar olis crus i refinats i se substituiran per residus; fet que, entre altres coses, obligarà l'empresa a registrar-se com a gestora de residus.

Per a fer-ho realitat, Masol rebrà una inversió inicial de trenta milions d’euros destinats tant a obres d’ampliació com a nou equipament, amb el qual "s'obtindrà un biodièsel amb una qualitat d'excel·lència i amb processos més eficients", segons han assegurat des de la companyia.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha equiparat esta operació a la de l’hidrogen verd de British Petroleum i la futura planta d’amoníac verd amb l’empresa Ignis. “Aprofitar residus de la mateixa societat és l’oportunitat de reduir emissions de gasos de l’efecte hivernacle, de minimitzar riscos ambientals i d’optimitzar recursos”, ha afirmat Mazón. 

Ho ha dit durant una declaració davant dels mitjans i després de fer d’una visita a les instal·lacions acompanyat de l’alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco, i les autoritats portuàries, com el president, Rubén Ibáñez, i el director, José Manuel García. Mazón l’ha qualificat de “projecte estratègic” i ha afirmat que el sector “va patir una gestió ineficient, pesada i lenta durant massa anys” per l’anterior govern autonòmic. 

Mazón s’ha referit a Masol per a dir que són una empresa que genera competitivitat, ocupació i riquesa, amb llocs de treball directes i indirectes en l’economia local. “Hem fet fàcil i atractiva l’activitat econòmica a la Comunitat Valenciana en general i a Port Castelló en particular”, ha assegurat. Ha afirmat que el govern valencià vol invertir “en energia, combustible i economia circular neta, renovable i potent” i fer de nou a Castelló “exemple i referència a l’arc mediterrani i a l'Europa de l’energia”. 

També et pot interessar

stats