Magdalena Valerio: “O donem una eixida digna a les pensions o ens passaran factura a les urnes”
La ministra de Treball confirma la revalorització d'acord amb l'IPC i planteja fórmules per a sanejar el sistema augmentant-ne els ingressos.
La ministra d’Hisenda, Magdalena Valerio, ha deixat clars un grapat de missatges en la intervenció que ha fet en la Comissió de Treball del Senat. El primer, que la revalorització de les pensions en funció de l’IPC es manté, malgrat l’advertència de l’FMI. El segon, que aquest mecanisme és insuficient per a garantir la viabilitat del sistema a curt termini i, en conseqüència, cal sanejar-ho en els pròxims cinc anys, que és quan es notarà la pressió demogràfica de la generació del baby boom. En tercer lloc, que l’executiu central està obert a emprendre la reforma augmentant els ingressos del sistema. I per últim, que tota modificació es consensuarà amb els agents econòmics i socials mitjançant els mecanismes habilitats a l’efecte, és a dir, el Pacte de Toledo i la Mesa de la Seguretat Social.
“El compromís del govern amb el manteniment del poder adquisitiu [segons l’IPC] és infrangible”, ha sentenciat la ministra, per a recordar que a principi de 2019 s’abonarà la paga compensatòria als pensionistes en cas que l’índex de referència puge per damunt de l’1,6% previst.
Garantir les pensions augmentant els ingressos del sistema
Malgrat això, ha suggerit la necessitat de buscar i consensuar fórmules alternatives a l’IPC, en sintonia a la petició recent de la ministra d’Economia, Nadia Calviño, de calcular les pensions en funció de més variables.
Valerio ha traslladat als membres del Senat la urgència de sanejar el dèficit del sistema de pensions de 2019 a 2023, i la voluntat de l’executiu central de fer-ho augmentant les arques del sistema amb “mesures pel costat dels ingressos i no de la despesa”, com els pressupostos o, fins i tot, habilitant un impost especial per a garantir les pensions.
“Som conscients que l’increment dels ingressos és imprescindible per a la solvència financera del sistema, per això buscarem alternatives a la situació actual en el marc del Pacte de Toledo i del diàleg social”, ha explicat. A més, ha implicat a tots els grups polítics i agents socials en aquest objectiu per la seua dimensió social –“parlem de molts milions de persones”– i les conseqüències. “O donem una eixida digna al sistema públic de pensions o ens passaran factura en les urnes”, ha dit.
Valora augmentar les bases màximes de cotització
Entre les mesures damunt de la taula, la ministra de Treball s’ha mostrat receptiva a la proposta d’altres grups polítics per a augmentar progressivament les bases de cotització màximes –que el 2016 estaven en els 3.642 euros mensuals– per a augmentar els ingressos dels salaris més alts. També s’ha mostrat partidària de separar les fonts de pagament perquè les reduccions de quotes o les tarifes planes es paguen a través dels pressupostos i no de les cotitzacions.
En aquest sentit, ha explicat que el sistema de pensions va aguantar “prou bé” fins que el 2011 es començaren a pagar les prestacions contributives amb les cotitzacions de la Seguretat Social, i el 2012 va entrar en una espiral de dèficit pels “efectes letals de la reforma laboral”.
Valerio també ha insistit en la necessitat de reforçar l’equilibri del sistema “amb qualitat en l’ocupació i amb una millor acció protectora”, en el marc de la qual ha anunciat que el Ministeri estudia un conveni especial per a millorar les pensions de les persones que han arribat a la jubilació amb importants mancances en la cotització durant els anys de la crisi.