Els majoristes denuncien que l'escorxador de Mercavalència s'especialitzarà només en carn de porc
L'Associació Empresarial Majoristes de Carns i Usuaris de l'Escorxador de Mercavalència assenyala que la decisió expulsa altres varietats com el boví, l'equí i l'oví
L'Associació Empresarial Majoristes de Carns i Usuaris de l'Escorxador de Mercavalència (Aecam), que representa unes 15 empreses familiars de València (tots ramaders locals i de proximitat) han denunciat que Mercavalència els ha comunicat que no podran utilitzar el seu escorxador per a les varietats de boví, equí i oví. La decisió, segons els majoristes, posa en perill la seua supervivència.
L'associació de majoristes de carn ha denunciat que el contracte que ha signat Mercavalència amb l'empresa Incarlopsa per a exportar porcí a la Xina posa en perill els xicotets ramaders locals. L'Aecam es reuneix aquest dimarts amb Mercavalència per a demanar solucions.
El contracte obliga l'escorxador de Mercavalència a especialitzar-se en porcí i expulsa altres varietats com el boví, l'equí i l'oví, perquè per a exportar a la Xina s'exigeix que la instal·lació per a sacrificar porcs es dedique exclusivament a aquesta espècie. Aquest és un dels efectes que la pesta porcina africana que colpeja la Xina té per a la ramaderia valenciana.
Alternativa, l'escorxador privat de Borriana
L'alternativa que els donen és utilitzar l'escorxador privat de Borriana. És una solució que els professionals rebutgen. Segons ha explicat en À Punt Ramon Ballester, portaveu d'Aecam, com a xicotet empresari que és i amb els seus clients al voltant de València, per a ell utilitzar l'escorxador privat de Borriana és inviable perquè els incrementaria els costos, i no ho poden assumir. Ballester veu perillar el futur de la seua explotació amb més de 50 anys d'història.
D'igual manera ha parlat Eduardo Verduch, propietari d'una explotació ramadera a Xest, que ha explicat en À Punt que l'increment dels costos no els podrà assumir i l'obligarà a tancar. ''Si això acaba passant tota la carn serà de Barcelona, de Toledo, de Salamanca. I sí, m'estic plantejant tancar'', ha explicat Verduch.
Mercavalència, que és propietat de l'Ajuntament de València en un 51%, ha declinat fer declaracions.
La Unió demana a Agricultura una solució
D'altra banda, la Unió de Llauradors i Ramaders ha demanat a la conselleria d'Agricultura que medie en aquest conflicte. Mitjançant un escrit, l'organització ha demanat una reunió de coordinació amb Agricultura per a buscar "una eixida pactada i raonable" abans del pròxim mes de novembre. També s'ha dirigit al Consell d'Administració de Mercavalència perquè explique la situació generada amb aquesta decisió.
El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha indicat que un organisme "dependent en gran part de l'Ajuntament de València" i que aposta per la producció local, els canals curts de comercialització, la producció ecològica i la sobirania alimentària "no pot deixar ara a l'estacada un grup de ramaders que van apostar en el seu moment per les instal·lacions de Mercavalència".
A més, han assenyalat que aquest escorxador és un dels pocs que estan certificats per a la ramaderia ecològica i que el tancament per a sacrificis que no siguen de porcí afectaria les polítiques públiques que incentiven i potencien la conversió a la ramaderia ecològica.