Manuel Ríos, director general de Transports: "El comerç electrònic ens planteja una visió nova de la mobilitat sostenible a les ciutats"
L'expert, adscrit a la Conselleria de Medi Ambient i Infraestructures, ha avançat una renovació de concessions en la flota autonòmica, amb 600 vehicles nous l'any que ve
La irrupció del comerç electrònic ha canviat els hàbits de consum de les societats contemporànies i té impacte en el desenvolupament de les ciutats i com ha de ser la mobilitat. Sobre esta idea ha reflexionat en Les notícies del matí Manuel Ríos Pérez, director general de Transports i Logística, que ha remarcat l'auge del transport de mercaderies als nuclis poblacionals, sobretot pel pes creixent que té el repartiment de paqueteria.
Segons ha explicat, el 30% dels vehicles que circulen pels àmbits urbans són de repartiment, en detriment dels camions pesats que han quedat relegats als polígons industrials i els afores de les ciutats, i este canvi obliga a desenvolupar tota una estratègia logística. "Ens fa plantejar sobretot una visió nova del que ha de ser la mobilitat sostenible a les ciutats, perquè ara hi ha una concentració gran de vehicles de repartiment als entorns urbans per l'impacte del comerç electrònic" ha afirmat.
En una entrevista en la ràdio d'À Punt este dimecres, Ríos ha repassat els reptes principals de la mobilitat a la Comunitat Valenciana de cara al futur i les línies de treball que contempla la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori —on està adscrita la Direcció General de Transports— respecte del transport públic autonòmic per als pròxims anys. Així, ha avançat que està en marxa una renovació de vora quaranta concessions i també de la xarxa de vehicles gestionats per la Generalitat, tant autobús regular de viatgers com rodalia. "La previsió és que l'exercici vinent hi haja uns 600 vehicles nous circulant" ha apuntat. L'aposta per a la nova flota es basa en combois més sostenibles i amb motors menys contaminants, molts dels quals híbrids. "I sempre que es pot, prioritzem motors elèctrics en els autobusos de rodalia" ha dit.
Segons ha assenyalat el directiu, la Generalitat està ara mateix treballant conjuntament amb les administracions locals per a traslladar la normativa que prové de la Unió Europea, amb lleis "cada vegada més exigents" i orientades cap a una mobilitat sostenible i més verda. Ha destacat, en este sentit, la implantació de zones de baixes emissions en aquelles ciutats de més de 50.000 habitants.
Preguntat per les tarifes del transport públic, actualment amb descomptes del 50% per a la població general i gratis per als joves menors de trenta, Ríos ha manifestat que encara no s'ha pres la decisió sobre la renovació d'esta mesura, que va decretar-se per a fer front a la inflació i estarà vigent fins al 31 de gener del 2025 després de diverses pròrrogues. L'assumpte està en estudi perquè, tal com ha argumentat, cal trobar un equilibri entre la demanda creixent i la possible sobresaturació del servei.