Els marges empresarials recuperen els nivells anteriors a la pandèmia
El nou Observatori del Ministeri d'Economia, el Banc d'Espanya i Hisenda destaca els alts marges del sector energètic, un increment moderat en la cadena alimentària i la recuperació de les empreses turístiques
Els marges empresarials van recuperar els nivells prepandèmics en el primer trimestre d'enguany, segons es desprén del nou Observatori de Marges Empresarials, en què participen el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, el Banc d'Espanya i l'Agència Tributària. No obstant això, l'informe revela diferències molt significatives entre sectors i, fins i tot, entre empreses dedicades a la mateixa activitat.
Destaquen els marges del sector energètic, que continuen en nivells "anòmalament elevats" respecte dels registres prepandèmia, derivats de l'increment dels carburants posteriors a la guerra de Rússia a Ucraïna.
D'altra banda, es confirma la recuperació dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus, com el turisme, la restauració i el transport, que arribaren a perdre marges del 75% el 2020. En l'extrem contrari hi ha els marges de la cadena alimentària, que van patir el 2021-2022 l'encariment de les matèries primeres i segons l'informe encara continuen en nivells inferiors a la seua mitjana històrica, malgrat una certa recuperació.
L'observatori, que encara no té en compte el sector financer ni fa seguiment de les treballadores i treballadors autònoms, es presenta com un instrument amb de permanència, independent dels cicles electorals, amb un objectiu de transparència cap a la ciutadania i els agents socials.
Crítiques preventives de la CEOE
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha qüestionat la utilitat de l'informe, hores abans que es fera públic. Segons ha manifestat, la "classe política hauria de preocupar-se pels comptes de l'Estat" i deixar a les empreses treballar, ja que per al líder empresarial, els marges bons "generen ocupació i fan que es paguen impostos".
"Menys ficar-se amb el que fem", ha afegit Garamendi en declaracions als mitjans en el Fòrum Nova Economia, on ha aprofitat per a criticar durament mesures de la líder de Sumar, la vicepresidenta Yolanda Díaz, com la concessió de 20.000 a joves de 18 anys per a emprenedoria i formació.
Garamendi també ha excusat les contradiccions del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en les manifestacions sobre la reforma laboral. El president de la CEOE ha afirmat que no li ha sentit dir mai que l'anava a derogar i que el que ha afirmat Feijóo "amb bon criteri" és que dins del diàleg social "es pot parlar".