La Marina Baixa, en prealerta per sequera

Si no plou en els pròxims tres mesos, caldrà començar a aplicar restriccions, primer per al reg i després per al consum

Embassament de l'Amadorio / À Punt NTC

La falta de pluja a la tardor ha fet que es declare l’estat de prealerta per sequera a la Marina Baixa, i, si continua així els pròxims tres mesos, caldrà començar a aplicar restriccions per al reg primer, i després per al consum. 

En aquests moments, el pantà de l’Amadorio es troba al 28% de capacitat. Si arriba l’estiu i no s’han produït les precipitacions que s’esperen, caldria decretar l’alerta per sequera. Aquest 2023 està sent un any molt sec, i la tardor no ha servit per a omplir ni aquest ni l’embassament de Guadalest.

La falta de precipitació ha fet que la comarca estiga en situació de prealerta per sequera des del 15 d’octubre, que és quan el volum dels embassaments va baixar de l’11%, indica Jaume Berenguer, del Consorci d’Aigües de la Marina Baixa.   

Aquesta situació confirma que el canvi climàtic ha alterat el cicle natural de l’aigua, i per això hi ha veus expertes que demanen un canvi de paràmetres que, fins ara, es basaven en previsions de pluja que ja no es compleixen. Segons Berenguer, cada any, a 1 d’octubre, han d’obrir i deixar eixir aigua perquè els embassaments s’han de deixar al 50% en previsió que les pluges de la tardor els puguen omplir. Un sistema que Berenguer considera anacrònic. 

A més, les altes temperatures provoquen més demanda d’aigua per a l’abastiment i el regadiu, i els regants denuncien que no hi ha aigua perquè no ha plogut i la depurada s’ha quedat curta. 

Si es decreta la situació de sequera, podrien arribar les primeres restriccions, com les que ja pateixen en algunes zones de Catalunya i Andalusia.

També et pot interessar

stats