MasOrange presenta un ERO voluntari per a 800 empleats, el 9,5% de la plantilla

UGT rebutja la mesura i defensarà un paquet d'indemnitzacions i prejubilacions similars a les signades el 2021 en Orange Espanya

El conseller delegat d'Orange-MásMóvil, Meinrad Spenger (dreta), amb del director general d'operacions, i el financer durant la presentació de la nova companyia el passat abril
El conseller delegat de MasOrange, Meinrad Spenger (dreta), amb el director general d'operacions i el financer l'abril passat / Rodrigo Jiménez (EFE)

MasOrange, la companyia de telecomunicacions fruit de la fusió d'Orange i MásMóvil a Espanya, ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de caràcter voluntari per a un màxim de 795 treballadors, la qual cosa suposa el 9,5% dels vora 8.400 que té la plantilla actual de l'empresa, segons es detalla en un comunicat intern remés als empleats.

Orange i MásMóvil van segellar al final de març la seua fusió al 50% a Espanya després d'una operació valorada al voltant dels 18.600 milions d'euros, i des d'eixe mateix dia van començar a operar com una sola companyia amb una plantilla d'uns 8.400 empleats, dels quals 6.600 procedien d'Orange i uns 1.800 de MásMóvil.

El termini màxim per a constituir la taula de negociació de l'ERO amb els sindicats serà de quinze dies, per la qual cosa la intenció de la teleco és que el diàleg amb els agents socials acabe a mitjan octubre, moment a partir del qual s'obrirà el procés d'adhesió al pla d'eixides voluntàries, segons han confirmat fonts de la companyia.

En eixa línia, la direcció de MasOrange, la principal teleco a Espanya per volum de clients, ha traslladat als empleats la seua voluntat de "treballar de manera honesta i transparent per a poder arribar a acords satisfactoris per a tots".

El conseller delegat de MasOrange, Meinrad Spenger, ha tingut este dimarts una reunió virtual amb els treballadors per a traslladar-los la situació. L'empresa ha indicat que des del començament de l'activitat de l'empresa conjunta s'ha "treballat intensament per a implementar la millor organització possible" per a aconseguir els objectius de la companyia.

Un ERO per a evitar "duplicitats organitzatives"

No obstant això, MasOrange defensa la necessitat d'aplicar l'ERO pel fet que ha comprovat que encara existeixen "unes certes duplicitats organitzatives" a conseqüència de la integració de les plantilles d'Orange i MásMóvil.

Segons la companyia, s'ha triat esta fórmula "per la seua ràpida implementació" i perquè "les seues condicions es negocien en el marc de l'àmbit social i ofereix totes les garanties legals". "El pla d'ajust organitzatiu que ara s'anuncia és coherent amb la posició que han mantingut sempre els directius de la companyia, que des de l'inici han apostat clarament per la voluntarietat", han ressaltat.

La fusió d'Orange i MásMóvil va requerir el vistiplau del govern, una aprovació que va estar acompanyada, segons va descriure el ministre José Luis Escrivá, d'un pla industrial "verdaderament ambiciós" de fins a 4.000 milions d'euros i d'uns compromisos de "manteniment de l'ocupació suficients".

La voluntarietat serà el criteri preferent d'adhesió a l'ERO, que afectarà les principals societats del grup (Orange Espagne, Orange España Comunicaciones Fijas, Xfera Móviles, Lorca Telecom Bidco, Euskaltel i R Cable i Telecable). Quedaran fora del procés les botigues pròpies, els centres d'atenció telefònica i també algunes àrees funcionals de les companyies. D'altra banda, l'ERO anirà acompanyat d'un "bon pla de recol·locació".

UGT rebutja la mesura

El sindicat UGT ha emés un comunicat en el qual indica que rebutja la mesura presentada per la companyia, atés que, en la seua opinió, "aprofundeix en polítiques de destrucció d'ocupació ben formada, ben remunerada i que aporta riquesa i valor afegit a l'economia d'Espanya".

"Una regulació perniciosa que no ha volgut ser corregida per cap govern condueix a un cercle viciós d'acomiadaments col·lectius. En qualsevol cas i en cas de no ser retirat, UGT defensarà la voluntarietat total i un paquet d'indemnitzacions i prejubilacions similars a les signades el 2021 en Orange Espanya", ha afegit l'organització sindical.

Vora 5.000 acomiadaments entre Telefónica, Vodafone i Avatel

L'ERO en MasOrange se suma a l'onada d'acomiadaments col·lectius que ha tingut lloc en les principals companyies del sector de les telecomunicacions a Espanya en els últims mesos, com en Vodafone, Telefónica o Avatel. El procés més recent va tindre lloc en Vodafone Espanya, on sindicats i empresa van pactar a mitjan juliol l'eixida de 898 treballadors, un 27,5% de la plantilla de la companyia.

Cal recordar que este últim ERO en Vodafone és el cinqué que afecta la companyia a Espanya des del 2013, uns processos que han suposat l'eixida de l'empresa d'uns 4.100 empleats.

En el cas de Telefónica, l'ERO es va resoldre definitivament al febrer i es va saldar amb l'eixida de 3.420 treballadors de manera voluntària de les seues tres principals filials a Espanya.

L'ERO d'Avatel Telecom es va concretar al començament del juny passat amb l'eixida de 674 treballadors, quasi el 36% de la plantilla de l'empresa, i també va contemplar adhesions voluntàries.

D'esta manera, els processos de Vodafone, Telefónica i Avatel han suposat l'acomiadament de quasi 5.000 treballadors en el sector de les telecomunicacions a Espanya només el 2024, als quals ara se sumaran un màxim de 795 eixides en MasOrange.

També et pot interessar

stats