Medi Ambient incrementa un 80% el seu pressupost per la reconstrucció després de la dana
El conseller Mus assegura que la gestió dels residus de la barrancada va ser "un dels majors desafiaments per a la Generalitat"
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori comptarà per al 2025 amb un pressupost extraordinari de mig milió d’euros addicionals, fins a arribar als 1.141 milions, un 80,25% més que el 2024, “donada l’excepcional situació d’emergència derivada del 29 d’octubre”. Així ho ha donat a conéixer esta vesprada el conseller Vicente Martínez Mus, qui ha desgranat les depeses durant la seua intervenció en la comissió d’economia de les Corts.
El conseller ha destacat que "la gestió de residus ha suposat un dels majors desafiaments per a la Generalitat", que va fer "un esforç sense precedents de mitjans humans i materials" després d'este fenomen meteorològic extrem. S'estima que es van produir entre 800.000 i 1.500.000 tones de residus, quasi l'equivalent a tot un any a la Comunitat Valenciana, o l'11% del que es produeix en tot un any a Espanya. Este volum afectava vora 800.000 habitants. "Tota classe d'espais a l'aire lliure es van veure des dels primers moments bloquejats per acumulacions d'estris, voluminosos i residus amb aigua i fang", ha recordat el conseller.
A més, Mus ha apuntat que no hi ha hagut problemes de salut pública de cap mena "precisament per una bona gestió del tema des del principi", com la retirada d'estris i voluminosos dels municipis i la creació de nous espais per a gestionar-los. Precisament l'objectiu de la fase final del pla impulsat per la Generalitat consisteix ara en l'eliminació progressiva dels punts de transferència a Quart de Poblet, Manises, Catarroja i Picassent, on s'han acumulat i tractat els residus abans del seu trasllat a l'abocador.
A banda, la conselleria invertirà en la restauració hidrològica de llits fluvials i zones d’activitats aquàtiques greument afectats per la barrancada, com l’Albufera de València (amb 3,6 milions d’euros), el parc natural del Túria (amb 3,1 milions) o del parc natural de les Gorges del Cabriol (un milió d’euros), a banda de l'eliminació d'arbres i vegetació (per 3,2 milions).
El conseller també ha anunciat que enguany es destinaran 120.000 euros per a estudis climàtics, en col·laboració amb el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). "Mantindrem les col·laboracions amb les càtedres d'esta temàtica a les universitats valencianes", ha dit Mus. A més, ha anunciat 500.000 euros per a impulsar el Centre d'Estudis Ambientals de la Comunitat Valenciana, "com a centre de referència en la matèria".
Un pressupost "de gran envergadura"
Mus ha defés que el d'enguany és un pressupost de "gran envergadura", de "sentit comú" i "centrat en la reconstrucció". En total, les operacions de capital ascendeixen a 534 milions (un 122% més que el 2024), mentre que les despeses corrents són de 603 milions i les operacions financeres de 6,9 milions d’euros. La major part del pressupost està repartit en planificació, transports i logística, amb 359 milions (un 31,34% de la totalitat del pressupost de la Conselleria), seguit de prop per infraestructures, amb 240,7 milions (el 21% del total), i per qualitat i educació ambiental, amb 225,1 milions (el 19% dels comptes d’esta cartera).
A més, el conseller ha destacat els treballs ja executats en els últims mesos a 123 depuradores afectades, 18 infraestructures viàries, la gestió de residus restauració de vies de metro i tramvia, la protecció i neteja dels parcs naturals, la reparació d’instal·lacions de prevenció d’incendis forestals o altres infraestructures de titularitat municipal”.
Mus també ha aprofitat la intervenció per a retreure el govern espanyol la manca d’un fons d’anivellament i la falta d’acord davant de l’infrafinançament, “un càstig que sofrim els valencians”.
PSOE i Compromís acusen el Consell de retallar en medi ambient
Entre l'oposició, María José Salvador (PSPV) ha criticat que estos pressupostos "retallen especialment en medi ambient", que ha lligat amb una cessió a Vox, i ha augurat que "no hi haurà possibilitat de fer res en Ferrocarrils de la Generalitat (FGV)" al marge de les obres de reconstrucció.
Des de Compromís, María José Calabuig ha lamentat que la Conselleria destine "quaranta vegades més a l'asfalt que a combatre el canvi climàtic", la qual cosa veu com una falta de respecte a les víctimes de la dana. "No prendreu cap mesura de prevenció per a evitar que torne a passar. Vos heu venut al negacionisme de Vox", ha denunciat.
Per part seua, la diputada de Vox Ana María Bellver ha defés el desbrossament de les muntanyes i el control de la població de senglars, al mateix temps que ha mostrat la seua "alegria per abandonar tota concessió al Pacte Verd Europeu". "El pressupost és bo, però encara podem fer-lo millor", ha dit al conseller, a qui ha exigit que no done subvencions a ecologistes.