La meitat dels municipis de la Comunitat Valenciana ja no té cap sucursal bancària
Des del 2015, el 20% dels pobles valencians han deixat de tindre almenys una oficina
La crisi de 2008 va suposar un terratrémol que va fer trontollar l'estructura financera tal com la coneixíem fins ara. Els bancs i les caixes d'estalvis deixaven arrere l'època daurada i intentaven superar la situació amb tancaments de sucursals, acomiadaments de personal i fusions empresarials que capgiraren tot el paradigma bancari per a sempre. De fet, l’any 2008 la Comunitat Valenciana tenia més de 5.000 oficines obertes, la xifra més alta de la història. Però l'incessant declivi del sector ha erosionat la xarxa de serveis financers fins a arribar al 2021 amb només 1.800 obertes. Dit d'una altra manera, en els últims tretze anys ha tancat el 64% dels locals al carrer, i s'ha arribat a una xifra que no es donava al nostre territori des del 1975.
El Banc d'Espanya ha actualitzat les dades del sector amb la publicació de les últimes xifres del 2021. L'any passat van tancar més de 350 sucursals, una de les majors baixades de les últimes dècades. Amb aquesta última actualització, el mapa de la Comunitat Valenciana ofereix dades reveladores: la meitat dels seus municipis no tenen cap oficina bancària.
Només quatre pobles inverteixen la tendència i el 2021 van inaugurar alguna sucursal nova: Algemesí, Silla, Ador i Ares dels Oms. Destaca especialment el cas d'aquesta última localitat als Serrans, ja que és l'únic municipi que ha passat enguany de no tindre cap filial a obrir-ne una. A més, amb una població inferior a 400 habitants, es converteix així en el poble més menut de tot el territori amb oficina bancària.
Malgrat això, la tendència decadent és especialment marcada als pobles més menuts i, encara més, en les comarques d'interior. Per exemple, en tota la comarca de l'Alt Millars no queda ni una sola oficina bancària i, també al nord, als Ports només en queden dos i estan a la capital, Morella. A la província de València també s'ha obert un buit a la zona de la Vall de Cofrents i de la Canal de Navarrés i, més al sud, el Comtat és la comarca més aïllada dels serveis financers.
El nombre d'habitants dels municipis és generalment proporcional a la quantitat de seus de les entitats bancàries. Serra (Camp de Túria), Busot (Alacantí) i Catadau (Ribera Alta) són els tres pobles de major població sense cap sucursal. Bunyol, per la seua banda, és la localitat de menys de 10.000 habitants que més oficines ha perdut en l'últim any. Fins a 2020 en tenia huit, mentre que hui en té cinc.
Quant a la ràtio de sucursals per habitant, Sant Antoni de Benaixeve compta amb la pitjor taxa. Amb més de 9.000 veïns i veïnes, només té una oficina, mentre que altres municipis amb una població similar com poden ser Sogorb o Muro d'Alcoi tenen set i sis sucursals respectivament.
Les ciutats també pateixen la davallada
Els tancaments de locals també tenen lloc a les grans ciutats valencianes. Des del 2015 s'hi han clausurat desenes de locals que suposen aproximadament la meitat de tota la xarxa amb què contaven aleshores. Així, a València és on més seus han sigut clausurades, 276, el que suposa el 52%. Per la seua banda, Alacant en va tancar 97 (53%), Elx 51 (56%) i Castelló de la Plana 48 (57%).
El nou tauler bancari
El Banc d'Espanya també ha publicat les dades sobre les entitats bancàries que han sorgit, s'han fusionat o han desaparegut des del 2015. Fa sis anys hi havia 240 empreses amb filials a la Comunitat Valenciana, el 2021 en queden 185. Però no només són menys, sinó que el tauler és ben diferent. Les absorcions del Banc Popular pel Santander el 2017 o de Bankia per part de CaixaBank l'any passat van transformar l'estructura bancària i, com a conseqüència, la presència de les seues filials als carrers.
Totes les principals entitats financeres han tancat sucursals a la Comunitat Valenciana. Només Unicaja, Caixa Popular i CaixaBank registren xifres rellevants en positiu. Unicaja és la que més creix en proporció i ha passat de tindre'n dos a obrir-ne nou més. Per la seua banda, Caixa Popular n'ha inaugurat 11, l'augment més gran de tota la llista, i ara compta amb 76 oficines al nostre territori. Finalment, el cas de CaixaBank és particular, ja que, encara que consta que hui té 60 seus més, també cal tindre en compte que va sumar a la seua xarxa 412 sucursals de Bankia. Tot i això, el banc valencià és el que més en té al territori. Amb 509 sucursals, encara en té obertes més que la suma del Banc Sabadell i Cajamar, el segon i tercer lloc del rànquing.