La meitat de totes les incapacitats temporals per la pandèmia s'ha concentrat en els primers dos mesos de 2021
Un informe de CCOO PV atribueix a la tercera onada un increment del 257% de les baixes laborals en el període entre octubre i febrer.
La tercera onada ha alterat els indicadors de seguretat laboral, situant-los en nivells inèdits. El repunt dels contagis entre el 21 d'octubre i el 27 de gener va generar 206.340 processos d'incapacitat temporal, un 257% més que en el mateix període de l'any passat. Vora la meitat del total de baixes, el 44,7%, s'imputen a positius i aïllaments preventius per coronavirus.
Les dades corresponen a un informe de Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV), que atribueix a la Comunitat Valenciana 337.648 processos d'incapacitat temporal por Covid-19 des de l'inici de la pandèmia, un de cada deu dels 3.331.761 que s'han quantificat a tot Espanya. 94.466 de les incapacitats al conjunt del territori valencià van ser a conseqüència d'infeccions, i 243.182 es van produir com a resultat d'aïllaments preventius per contagis a l'entorn laboral, social o familiar.
Crida l'atenció que el 61% de les incapacitats associades a la pandèmia s'ha concentrat en la tercera onada -entre octubre i febrer- i que vora el 50% (151.217) s'han produït a partir de desembre, acompanyant el creixement dels indicadors sanitaris de contagis, incidència i mortalitat. És a dir, en dos mesos -l'anàlisi s'acaba el 26 de gener- s'han originat quasi la meitat de totes les incapacitats per Covid-19 de la Comunitat Valenciana.
El responsable de Salut Laboral de CCOO PV, Daniel Patiño, qualifica les xifres de "demolidores" i l'impacte de la tercera onada de "descomunal". I atenent a les xifres de l'informe considera que l'estadística dona nous arguments per a una desescalada "prudent" i en sintonia amb la situació sanitària. "No podem cometre les mateixes errades ni fixar dates primant l'objectiu econòmic sobre altres variables", explica Patiño, que considera que "les mesures preventives s'han demostrat ineficaces i ens ha portat un pas enrere" en seguretat laboral. Des de l'estiu, la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 935 brots d'origen laboral, el 16,5% del total.
"Si alguna cosa hem aprés en aquestes tres onades, és que el fals debat entre salut i economia només perjudica les persones més vulnerables, les persones treballadores", afirma el dirigent sindical, que destaca que la Comunitat Valenciana té "la tercera (València) i la cinquena (Alacant) província amb major nombre de processos per incapacitat temporal".
Patiño recorda que els contagis computen com a accident laboral i insta les persones treballadores a assegurar que se'ls registren d'aquesta manera, per a assegurar la contraprestació en el cas que les seqüeles de la Covid-19 deriven en una incapacitat permanent, en contrast amb l'assignació per a casos tipificats com a malaltia comuna.