El mercat laboral valencià tanca un nou rècord d'ocupació amb 78.700 treballadors més i l'atur cau a l'11,7%

El segon trimestre del 2024 acaba a la Comunitat Valenciana amb 42.000 persones menys sense faena i porta el màxim històric de 2.376.700 afiliats

Operaris de construcció treballen en una obra en el carrer
Operaris de construcció treballen en una obra al carrer / Javier Belver (EFE)

La Comunitat Valenciana ha aconseguit un nou màxim d'ocupació en el segon trimestre del 2024 i registra la taxa mínima d'atur en setze anys. Les dades de l'enquesta de població activa (EPA) difoses este divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), corresponents al període entre abril i juny, reflecteixen que el mercat laboral té comptabilitzades 2.376.700 persones treballant, rècord de la sèrie històrica. Mai hi havia hagut tants valencians i valencianes afiliats a la Seguretat Social.

Alhora, l'estadística arreplega un descens de l'atur en 42.000 persones, que situa la xifra total en 314.900 parats i parades. La taxa de desocupació es queda a tocar de l'estiu en l'11,7%, la menor des del 2008, any de l'esclat de la bambolla immobiliària i la gran crisi econòmica que va enfonsar l'economia mundial.

En realitat, les comarques valencianes repliquen la bona tònica que domina en el conjunt de l'Estat. A Espanya, el sistema suma 434.700 ocupats en el segon trimestre, principalment en el sector serveis, fins a assolir un màxim històric de 21.684.700 treballadors. Paral·lelament, la xifra de parats cau en 222.600 persones i la taxa d'atur retrocedeix a l'11,27%, la més baixa en més de tres lustres.

L'EPA que s'ha conegut hui ens fa de termòmetre per a avaluar el comportament laboral de cara a la temporada d'estiu. Les bones dades assolides en el que sol ser el millor trimestre de l'any, per l'estacionalitat que comporta una economia tan vinculada al turisme, anticipen una campanya molt positiva per al període estiuenc. En certa manera, han permés revertir la frenada en la creació d'ocupació de què s'havia ressentit el mercat de treball a començaments del 2024 i tornen a llançar-lo per damunt de la barrera dels 2,3 milions. A més, en el segon trimestre s'ha capgirat l'increment de l'atur que la Comunitat Valenciana havia arrossegat els dos trimestres anteriors.

Més de la meitat dels llocs de treball originats entre abril i juny corresponen al sector serveis, 43.800. També ha agarrat impuls el sector secundari amb 24.000 ocupats més en la construcció i 11.100 en indústria, mentre que en l'agricultura la dinàmica s'ha mantingut estable respecte del trimestre anterior.

Per sexes, són les dones les que s'emporten el gruix de les noves ocupacions en termes nets (+44.700), mentre que el creixement entre el col·lectiu dels homes és de 34.000. No obstant això, és el segment femení el que, com és habitual, queda més colpejat per l'atur, ja que el sistema tanca el segon semestre de l'any amb 148.500 homes sense feina enfront de 166.400 dones. A més, hi ha 91.100 llars a la Comunitat Valenciana amb tots els membres sense faena, xifra que representa un descens de més de 19.000 respecte de l'últim trimestre.

Pel que fa a l'àmbit provincial, la truita es gira i Alacant passa a liderar el rànquing de l'atur amb una taxa del 13,1%, mentre que Castelló ix de la pitjor plaça —que va ostentar el trimestre anterior— després de quedar-se en un 12,4%. València és la demarcació que presenta una taxa menor, del 10,6%. En tots els casos el paràmetre s'ha contret des de març.

Si fem la comparació en termes interanuals, és a dir, en el ventall abril-juny del 2023 i 2024, respectivament, el balanç és encara més positiu perquè a escala autonòmica es comptabilitzen 97.700 empleats més (+4,29%) i 5.300 valencians desocupats menys (-1,66%). Tot i això, la radiografia mostra com la reducció de l'atur perd força lleugerament, ja que en aquell període la davallada va ser més acusada, en més de 47.000 persones.

La població activa, també en màxims

La població activa, que fa referència a la quantitat de persones en edat de treballar en un lloc o territori concret, també ha anotat un nou màxim a la Comunitat Valenciana i supera per primera vegada els 2,69 milions. És un 1,38% més que el trimestre anterior i un 3,55% més que fa un any.

En el segon trimestre de l'any destaca també el retrocés de la desocupació entre la població jove. Així ho evidencia la taxa d'atur entre els menors de 25 anys, que cau quasi tres punts en tres mesos fins a situar-se en el 24,71%. El percentatge valencià està dos punts per davall del relatiu en tot el conjunt del país i lluny del que presenten altres autonomies com ara Extremadura (39,14%) o Andalusia (38,74%). En termes absoluts, la quantitat de joves sense faena augmenta a causa de l'increment de la població activa.

Reaccions de satisfacció

Amb estes dades, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha aprofitat per a traure pit de la gestió de l'executiu autonòmic i ha remarcat que l'EPA reflecteix que la Comunitat Valenciana "encapçala la creació de faena i la reducció de l'atur a Espanya". "Entre totes les autonomies, és la valenciana, en tot un any, qui lidera la creació d'ocupació, qui lidera la lluita contra l'atur, i és un mèrit de tota la societat", ha manifestat des d'un acte a Alacant.

Des dels sindicats, coincideixen en la valoració positiva de les xifres, sobretot pel que fa al creixement del mercat de treball. El secretari d'Ocupació i Política Institucional de CCOO PV, Juan Carlos Gallart, ha remarcat la capacitat autonòmica de creació d'ocupació de la Comunitat Valenciana: "S'està creant ocupació neta d'una manera molt clara, impensable i impronosticable per quasi tot el món fa uns anys". Per la seua banda, UGT posa el focus en la parcialitat de les jornades, que continua perjudicant més el col·lectiu femení, a pesar que la taxa s'ha reduït en els últims mesos: "La parcialitat continua sent protagonista i tenint cara de dona, igual que la temporalitat", adverteix Lola Ruiz, secretària d'Acció Sindical d'UGT.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també s'ha mostrat satisfeta per les xifres publicades hui, que ha qualificat d'"històriques": "Més persones ocupades que mai, rècord de dones treballant i majoria de faena fixa" ha resumit en un missatge difós a través d'X. A parer de la líder de Sumar, la tendència dels últims mesos demostra que "la reforma laboral ha sigut un èxit" però, tot i això, diu que no es conforma i ha anunciat més reformes per a millorar "encara més" la vida de la gent.

També et pot interessar

stats