Mercosur i la Unió Europea tanquen un acord de lliure comerç

Al tractat s'oposen França, Polònia i els Països Baixos, així com el sector agrari valencià, mentre que el govern espanyol el qualifica de "molt rellevant"

Cimera del Mercosur a Montevideo, este divendres
Cimera del Mercosur a Montevideo, este divendres / Sofía Torres (EFE)

Els països del Mercat Comú del Sud (Mercosur) i la Unió Europea han tancat este divendres a Montevideo (Uruguai) el text d'un tractat de lliure comerç després de quasi 25 anys de negociacions i al qual encara s'oposa frontalment França. El text, en tot cas, haurà de passar un procés de ratificació tant en el bloc europeu com el sud-americà, format per l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i el Paraguai.

"Estem reforçant la nostra associació com mai", ha afirmat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que s'ha desplaçat a la capital uruguaiana on se celebrava una cimera de Mercosur. Amb esta entesa es posa fi a unes converses que s'han dilatat anys després d'haver tancat un principi d'acord en 2019, que no va acabar de quallar pels dubtes mediambientals.

Von der Leyen ha comparegut en una roda de premsa envoltada pels caps d'estat dels països del Mercosur per a anunciar la culminació de l'acord, que ja van avançar els ministres d'Exteriors dels quatre països llatinoamericans amb el comissari de Comerç, Maroš Šefčovič. "No és només una oportunitat econòmica, sinó una necessitat política", ha dit l'alemanya. Ara tindrà la tasca de convéncer els socis de la UE perquè, a més de França, també es resisteixen Polònia i els Països Baixos, mentre que Itàlia no s'ha mostrat tampoc molt convençuda. La negociació més àrdua serà la que mantinga amb el president francés, Emmanuel Macron, que va avisar que el pacte en l'estat actual "és inacceptable" i pot agreujar la crisi del camp. Estes reserves, però, no van aconseguir frenar Brussel·les.

Paral·lelament, bona part dels agricultors i ramaders, especialment els productors de carn de cap de bestiar, lactis i cereals, han manifestat els recels per la competència a preus més baixos de la producció als països d'Amèrica del Sud, també les organitzacions agràries valencianes desconfien del pacte. AVA-Asaja i la Unió Llauradora han alertat diverses vegades del "perjuí" que suposaran per a l'agricultura valenciana els convenis comercials. "Ens trauran els ulls, sobretot, en cítrics", resumia el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, en una protesta a l'octubre de 2023.

Estalvi de 4.000 milions en aranzels

"Estem eliminant barreres i permetent que entren inversions, formant un mercat de més de 700 milions de consumidors", ha assegurat Von der Leyen, que ha celebrat la "veritable fita històrica" d'un acord entre les dos regions. El nou marc permetrà, segons els comptes de Brussel·les, estalviar a les empreses europees uns 4.000 milions d'euros en aranzels cada any,  ja que se n'alçaran vora el 90% dels que hi ha actualment.

El president de l'Uruguai, Luis Lacalle, ha valorat la importància de deixar arrere una relació que "no generava confiança" per la consecució de desacords i pactes frustrats en les dos últimes dècades. Al mateix temps, ha defensat que es tracta de molt més que un pacte comercial.

Este és un acord entre negociadors que necessita encara, del costat europeu, passar un procés de ratificació que portarà temps i que probablement implicarà que Brussel·les 'trossejarà' el tractat. D'esta manera, la part comercial podrà ser adoptada per majoria qualificada dels Vint-i-set, de manera que s'evita un possible veto de França si el país gal no guanya prou suports per a formar una minoria de bloqueig. També haurà de donar-li llum verda el Parlament Europeu.

Fa cinc anys, la UE i Mercosur ja van assolir un principi d'acord com este, però en el procés de ratificació va xocar amb les reserves de països com França i Irlanda, que reclamaren salvaguardes mediambientals més dures i clàusules espill per a evitar un desavantatge en els agricultors europeus. Estes exigències són les que les parts han negociat en una declaració adjunta que completarà el tractat que van negociar aleshores.

El Govern d’Espanya celebra l’acord, “de rellevància especial”

El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha celebrat este divendres el tancament de l’acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur, un avanç que, segons ha assenyalat, té "una rellevància especial" per a Espanya, perquè és el "pont entre l'Amèrica Llatina i la UE".

Per al ministre, este acord suposa "l’assoliment més important" de la política comercial exterior d’Espanya i de la UE en els últims anys, i marca "un abans i un després" perquè reforça l’"aliança estratègica" entre estes dos zones.

Així, en un missatge enviat als mitjans, Cuerpo ha destacat que "per fi" existeix un instrument per a articular i potenciar la cooperació política i econòmica entre els dos costats de l’Atlàntic, la qual cosa contribuirà a "reforçar" la "seguretat econòmica i l’autonomia estratègica de la Unió Europea".

Cuerpo considera que es tracta d’un acord "molt positiu i equilibrat" que aportarà beneficis a les dos regions, que constitueixen ara l’àrea de lliure comerç "més gran del món".

El sector agrícola de la UE lamenta l’acord

El Comité d’Organitzacions Agràries i Cooperatives Europees (Copa-Cogeca) ha lamentat este divendres l’acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur. Consideren que tindrà "conseqüències profundes per a l’agricultura familiar a tot Europa", i han anunciat protestes a Brussel·les el pròxim dilluns.

"Els temors de la comunitat agrícola s’han materialitzat", ha indicat el Copa-Cogeca en un comunicat en què alerta que, si els estats membres i el Parlament Europeu accepten l’acord, l’impacte també el patiran 450 milions de consumidors de la UE.

A més, ha anunciat "una acció rellamp a Brussel·les dilluns", coincidint amb una reunió dels ministres d’Agricultura i Pesca de la UE.

Entitats ecologistes alerten dels impactes "negatius"

Greenpeace Brasil ha alertat dels impactes "negatius" per al medi ambient i la salut de la població que podria generar l’acord de lliure comerç entre la UE i Mercosur anunciat este divendres a Montevideo. La plataforma CAN Europe, de la qual formen part més de 1.700 organitzacions ecologistes europees, ha carregat també contra el pacte per la falta de transparència en les negociacions i per l’impacte econòmic perjudicial que consideren que tindrà.

França considera "inacceptable" l’acord en l’estat actual

L’acord entre la Unió Europea i Mercosur continua sent "inacceptable" en l’estat actual, han afirmat este divendres fonts del govern francés, que han insistit que només els estats membres de la UE poden autoritzar-ne la firma. "L’acord no està ni firmat ni ratificat", han puntualitzat les fonts de l’Elisi en una conversa amb un grup de periodistes.

També et pot interessar

stats