Més de 424.000 valencians es beneficien de la rebaixa fiscal en l'IRPF amb un estalvi de 52 milions

El Consell defensa el gran impacte social de la mesura, dirigida a contribuents amb rendes inferiors a 32.000 euros

Una clienta es prova unes ulleres en una òptica (arxiu)
Una clienta es prova unes ulleres en una òptica (arxiu) / Ricardo Rubio (Europa Press)

La Conselleria d'Hisenda ha fet este dimarts el primer balanç sobre l'impacte de les rebaixes fiscals implantades pel Consell de Carlos Mazón en l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l'exercici del 2023, que és l'última declaració presentada. Segons les xifres que ha fet públiques la consellera del ram, Ruth Merino, més de 424.000 valencians de rendes mitjanes i baixes s'han beneficiat d'alguna de les sis deduccions aprovades el setembre del 2023 per a cobrir despeses en salut i esports. L'estalvi conjunt per a les butxaques de les famílies valencianes que s'han desgravat estos conceptes en l'IRPF ascendeix a 52 milions d'euros.

En total, d'acord amb els registres d'Hisenda, hi ha més de mig milió de declaracions que s'han acollit a alguna de les deduccions permeses en la declaració presentada enguany, que correspon al 2023. Un total de 288.002 s'han desgravat despeses associades a la salut, mentre que les declaracions beneficiàries de les deduccions per pràctica esportiva han sigut 248.606. El caràcter acumulable d'estes rebaixes deixa en 424.603 la quantitat de valencians i valencianes que s'han adherit a una de les iniciatives estrela de l'actual executiu.

"La política fiscal social està arribant a un sector amplíssim de la societat valenciana amb rendes mitjanes o baixes. A diferència d'altres deduccions en vigor, les noves han tingut un impacte social amplíssim per compensar despeses de tractaments sanitaris no coberts pel Sistema Nacional de Salut, però molt habituals, com els de traumatologia, podologia, o fisioteràpia", ha afirmat Merino. La consellera ha recordat també que l'objectiu d'esta política fiscal social era permetre un estalvi econòmic "directe" per a la ciutadania i s'ha mostrat convençuda que també tindrà un efecte induït molt positiu en l'activitat econòmica perquè fomentarà la regularització de la no declarada.

Cent euros d'estalvi mitjà

En concret, recorda Hisenda, les deduccions per despeses en salut inclouen tractaments de salut bucodental no estètics, cristalls graduats i lents de contacte, però també el cost pel tractament de malalties cròniques d'alta complexitat, rares o per dany cerebral adquirit o Alzheimer. Les 288.002 persones que s'han aplicat esta bonificació a l'hora de fer l'IRPF del 2023 s'han estalviat en total 28,93 milions d'euros, una mitjana de cent euros per declaració.

I pel que fa a la deducció per pràctica esportiva i activitats saludables, la deducció general estava fixada en el 30%, però podia arribar fins al 100% si el declarant era major de 75 anys o tenia una discapacitat igual o superior al 65%, amb un límit de 150 euros. En este cas se n'han beneficiat un total 248.606 contribuents, que s'han estalviat 22,86 milions, una mitjana de 92 euros per declaració.

Totes estes deduccions estaven reservades a contribuents que presentaven una base liquidable general i d'estalvi de fins a 32.000 euros en declaració individual i de 48.000 en cas de les conjuntes.

També et pot interessar

stats