El Ministeri de Treball i el Cermi acorden derogar l'acomiadament automàtic per incapacitat permanent
El departament també ha adoptat mesures per a afavorir la contractació de persones amb capacitat intel·lectual límit
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el president del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Luis Cayo Pérez Bueno, han acordat aquest dimecres derogar l'acomiadament automàtic per incapacitat permanent. Així, han signat l'acord per a la protecció de les persones amb aquest tipus d’incapacitat, com assenyala l'article 49.1 de l'Estatut dels Treballadors, actualment en vigor.
Segons han precisat des del departament de Díaz, el text assenyala el “ple compromís” del govern “amb la defensa i desenvolupament dels drets de les persones amb discapacitat, l'eliminació de les desigualtats i la discriminació i la seua integració real en tots els àmbits de la societat” i permetrà derogar com a causa d'extinció automàtica de la relació laboral el reconeixement d'incapacitat permanent a una persona treballadora.
L'acord signat amb Cermi se suma als aconseguits en matèria d'incentius o en l'elaboració del llibre blanc sobre l'ocupació i la discapacitat. A més, també s’han adoptat mesures per a afavorir la contractació de persones amb capacitat intel·lectual límit, fruit del treball conjunt. "Lluny de qualsevol afany d'autocomplaença o triomfalisme, considerem aquesta etapa de govern com a decisiva per a completar les pautes estructurals de creixement dels drets de les persones amb discapacitat en l'àmbit laboral" ha assenyalat la vicepresidenta segona.
Per la seua banda, Pérez Bueno ha indicat que, en l'actualitat, naixen menys xiquets amb discapacitat i la discapacitat sobrevinguda es presenta “més de tipus disruptiu i traumàtic, inesperat que sacseja les vides, les pròpies i les de l'entorn immediat”. Per això, ha qualificat d'“històric”aquest acord per a promoure i desenvolupar la iniciativa legislativa de protecció enfront de l'acomiadament automàtic de persones amb incapacitat permanent.
En l'actualitat, un 35,3% de persones amb discapacitat formen part de la població activa i suposen l'1,58% de les persones afiliades a la seguretat social, segons Treball, que assenyala que el 2014 hi havia 191.666 persones treballadores amb discapacitat, una xifra que hui dia s'ha incrementat en un 70%. El Ministeri afig que aquest col·lectiu també pateix la bretxa de gènere en l'afiliació: hi ha un 58,42% d'homes enfront del 41,58% de dones, per damunt de la desigualtat en l'afiliació en general.