El ministre d'Agricultura presenta 43 mesures per a tractar de posar fi a les protestes del camp

El paquet no satisfà les principals organitzacions agràries valencianes, que continuaran amb les mobilitzacions

Planas anuncia un paquet de mesures per al sector del camp / À Punt NTC

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha proposat aquest dilluns a les organitzacions agràries un paquet de fins a 43 mesures per a arribar a un acord amb el sector i posar fi al calendari de mobilitzacions. Entre elles, Luis Planas ha anunciat crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per valor de 700 milions d'euros, així com mesures fiscals per a reduir la factura de carburants i fertilitzants. A més, també ha proposat que se subvencione el màxim possible les assegurances agràries i es reforce el control als operadors de la cadena alimentària per a evitar les vendes a pèrdues. 

I a escala europea, simplificar i flexibilitzar la política agrària comuna, que afectarà especialment els xicotets llauradors i ramaders. Unes mesures que no han satisfet les principals organitzacions agràries valencianes i, per tant, continuaran en les mobilitzacions.

Cristòbal Aguado, president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), considera que les mesures són un avanç, però “totalment insuficients” per a les seues expectatives d’un preu just, una assegurança que contemple totes les cobertures i “una vida més fàcil per a tots els llauradors”. Des de La Unió Llauradora i Ramadera, el secretari general Carles Peris sentencia: “necessitem preus justos, i per això necessitem que es reforme la cadena agroalimentària”. 

D’altra banda, està el gran cavall de batalla, com és que els productes que venen de fora de la Unió Europea hagen de complir les mateixes exigències fitosanitàries i reciprocitat en els acords amb països tercers. És el que es coneixen com clàusules espill. Sobre aquest assumpte, Planas ha dit que Brussel·les ho aprovarà, però per a la pròxima legislatura europea. 

El sector diu que tot són promeses i que les mobilitzacions continuen. “Són una promesa d’intencions, però no les realitats que nosaltres volem”, afirma Aguado. En el mateix sentit s’ha pronunciat Peris, que diu que el ministre està jugant a l’escapisme i que, per això, el sector continuarà eixint al carrer a defensar els seus interessos. 

També et pot interessar

stats