Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

La Moncloa rebutja els arguments de Ferrovial i acusa Del Pino d’actuar per interés personal

Unides Podem prepara una iniciativa parlamentària per a evitar la deslocalització d'empreses que hagen rebut ajudes públiques

Rafael del Pino Calvo-Sotelo, president de Ferrovial / Ferrovial / Europa Press

Un dia després d'anunciar el trasllat de la seua matriu a Països Baixos, Ferrovial continua rebent crítiques del govern, que ha rebutjat els motius empresarials esgrimits per la companyia i veu darrere l'interés personal per pagar menys impostos del seu president, Rafael Del Pino Calvo-Sotelo, el tercer home més ric d’Espanya. 

“Quina dolenta consellera és la cobdícia a vegades”, ha dit el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, convençut que aqueixos comportaments “curtterministes” resulten contraproduents a mitjà termini. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha tornat a repetir que el “gest” de Ferrovial demostra “poc compromís” amb el país. 

“Les companyies tenen un gran paper en la societat i a Espanya hi ha grans exemples d’empresaris compromesos amb el seu país, però no és el cas del senyor Del Pino”, ha assegurat el president del govern, Pedro Sánchez, en declaracions als mitjans després d’una reunió amb la seua homòloga danesa, Mette Frederiksen. 

Fonts de La Moncloa han assenyalat que els motius de seguretat jurídica, estalvi de costos financers i expansió internacional que ha donat la companyia són directament “ridículs”. Apunten que la menor pressió fiscal és en l'única cosa en què Països Baixos se situa per davant d'Espanya.

El PP preveu un "efecte contagi"

Des del PP responsabilitzen al govern per “veure a les empreses com a l’enemic”, en paraules del seu coordinador general, Elías Bendodo, que sí que veu aquest cas com “l’avantsala de l’eixida d’Espanya d’altres empreses”. 

El govern, que no creu que vaja a haver-hi cap "efecte contagi", està a més molest amb la forma en què ha actuat, ja que no va haver-hi una comunicació prèvia abans de fer pública la seua decisió. La titular d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que “no hi ha una situació generalitzada” de trasllats d'empreses fora d'Espanya. 

Mentrestant, Unides Podem ja prepara una iniciativa parlamentària per a evitar la deslocalització d'empreses que hagen rebut ajudes públiques i perquè, si finalment se'n van, “hagen de retornar cadascun dels euros que han posat els espanyols per a mantenir-les a flotació”, segons ha assenyalat la seua secretària general, Ione Belarra.

Els sindicats secunden La Moncloa

L'argument tampoc no ha convençut els sindicats. Igual que va fer ahir el seu homòleg de CCOO, Unai Sord, aquest dijous ha sigut el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, el que ha sostingut que les raons d'aquesta deslocalització no són només econòmiques, sinó també “polítiques”, i ha parlat també de “falta de patriotisme”.

La patronal valenciana demana respecte a la decisió

La patronal valenciana és comprensiva amb la decisió de Ferrovial perquè diuen que “Espanya està al capdavant d’Europa en pujades d’impostos”. “Les càrregues impositives a Espanya” segons Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial a la Comunitat Valenciana, que ha demanat que es respecte la decisió “d’una empresa” i “minimitzar-ne l’impacte”. 

Entre els socis del Botànic, les diferents visions sobre l'empresariat ja eren conegudes. Fa una setmana, en plena campanya de crítiques d'Unides Podem contra els beneficis de les grans companyies, Ximo Puig va anunciar la instauració del Dia de l'Empresa Valenciana. Ara no critica obertament Ferrovial, però sí que ha demanat “que les empreses cotitzen on treballen”.

Les crítiques d'Unides Podem són més dures. “Si se’n van d’Espanya, espere que tornen totes les subvencions públiques que han arreplegat al llarg dels últims anys” ha demanat Héctor Illueca, vicepresident segon del Consell. Per això, Illueca diu que és més partidari del dia del treball que del dia de l'empresa.

El BCE defensa la unió del mercat de capital

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha aprofitat aquest context per a defensar la importància de “lluitar per la unió del mercat de capital”.

Durant una entrevista en Antena 3, Lagarde ha incidit en el fet que les grans companyies volen expandir-se i tindre accés al finançament en els mercats, però amb la fragmentació actual han de fer “moltes coses per a eixir a borsa en altres països”, amb les traves que suposen els diferents idiomes, bancs, regulació i impostos de cada estat.

Per la seua banda, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat respecte i ha afirmat que la constructora espanyola, que ja té el 90% de la seua activitat fora d’Espanya, es queda “dins de la Unió Europea i no va a un paradís fiscal”. També ha protestat el president de la patronal de la construcció (CNC), Pedro Fernández Alén, que s'ha queixat dels atacs que pateixen els empresaris i de la “inestabilitat normativa”.

Del Pino és la tercera major fortuna d'Espanya, amb un patrimoni que supera els 3.800 milions d'euros. Des de fa més de vint anys també presideix Ferrovial, empresa espanyola d'origen familiar que va fundar el seu pare l'any 1952. La companyia ha signat aquest dijous el cinqué millor resultat de l'IBEX 35, amb una pujada de l'1,17%, que ha situat els seus títols a un preu de 26,73 euros per acció.

També et pot interessar