Morata reclama mesures urgents per l'augment del cost de l'energia per a evitar entrar en recessió
El president del Consell de Cambres de Comerç ha dit que principal problema de les empreses ara és "la inflació i un cost de l'energia inassumible" i demana pactes en rendes i en energia
El president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana i de la Cambra de València, José Vicente Morata, reclama mesures urgents tenint en compte l'alça de preus i la crisi energètica. Si no s'apliquen, "l'economia podria entrar en recessió", ha destacat en Les notícies del matí.
Morata ha dit que una situació de guerra requereix consens polític i sobre mesures. El principal problema de les empreses ara és "la inflació i el cost l'energia, que és inassumible".
Per a Morata, és clau "reduir el soroll i arribar a acords" i els pactes més importants són "en rendes i en energia, que és la gran dificultat a curt termini".
La situació econòmica valenciana, a parer seu, "hui no és dolenta", ja que el turisme ha anat bé i les exportacions es mantenen i estem en "rècords històrics", pel fet que han crescut un 24% aquests primers sis mesos. A més, "la inversió estrangera i les empreses venen ací", com l'electrificació de Ford, la factoria de bateries de Volkswagen o Siemens, per exemple.
Amb aquesta radiografia i les dades d'ara, "no veig una recessió però sí un alentiment" de l'economia. De totes maneres, adverteix que "si no es prenen mesures, hi haurà recessió". "Els preus de l'energia fan impossible que la indústria es mantinga a curt termini i obliguen a decisions d'economia de guerra".
La proposta de Yolanda Díaz és "voluntarista però poc realista"
Morata s'ha mostrat favorable als impostos a les companyies energètiques que proposa la Comissió Europea. Per contra, considera que la proposta de la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, de limitar el preu màxim dels productes bàsics és "voluntarista però poc realista". "Limitar el preu no és la solució" i està provat en molts països que "provoca escassetat o un mercat negre que incrementa el preu".
També s'ha mostrat contrari a augmentar els sous dels treballadors per a contrarestar l'efecte de la inflació que a l'agost ha assolit el 10,9% a la Comunitat Valenciana. "La rendibilitat i els beneficis han disminuït i la majoria d'empreses, que són pimes, els marges ja han baixat de manera considerable". Per tant, considera que "la societat ha d'arribar un acord per a assumir tots una part d'aquest cost de la inflació i ara no soc partidari d'apujar els sous".
A més, considera que hi haurà una baixada dels preus al final d'any a causa d'una menor demanda i al fet que ja s'està produint una caiguda del preu en algunes matèries, com els metalls.