Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La negociació salarial encara una setmana decisiva a la recerca de l'acord

Patronal i sindicats es reuneixen per a tancar un conveni de recomanació salarial en el marc del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC)

Imatge d'arxiu d'una reunió de negociació entre govern espanyol, sindicats i empresariat / Europa Press

Comencen les negociacions entre patronal i sindicats per a tancar un acord de recomanació salarial en els convenis del que seria el V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). Hi ha previstes diverses reunions i la intenció de la CEOE de posar una xifra sobre la taula.

Així, segons assenyalen fonts al corrent de la negociació, la primera reunió seria a mitjan setmana entre els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepyme, i el divendres una altra interna de les associacions empresarials.

La intenció de la patronal, si no s'aconsegueix tancar un acord, és fer una recomanació salarial suportada en un consens de previsions d'evolució de la inflació subjacent. Segons l'avanç de març de l'INE, aquesta dada d'inflació subjacent se situa en el 3,4%.

Juntament amb les xifres de pujades, en aquesta negociació és clau la inclusió de clàusules de revisió salarial. Aquestes clàusules permeten que els salaris es revisen a l'alça cada any en funció de la inflació per a no perdre poder adquisitiu, però segons apunten les mateixes fonts, segueixen sense concretar-se.

Cada dada d'inflació (en el mes de març va ser del 9,8%, la taxa més alta des de 1985) intensifica el debat sobre quant s'han de pujar els sous per a evitar que els treballadors continuen perdent poder adquisitiu.

Tres mesos de negociacions

Patronal i sindicats van arrancar les negociacions d'aquest nou AENC a la fi de gener amb tot el semestre per davant. L'esclat de la guerra d'Ucraïna i les pressions inflacionistes van situar l'evolució dels salaris en el marc del Pacte de Rendes que el govern espanyol ha volgut abordar com a resposta a la complicada conjuntura econòmica.

Els agents socials han reclamat en tot moment l'"autonomia" d'aquesta negociació bipartida i han deixat clar que un pacte de rendes va més enllà dels salaris.

"Cal mantindre l'autonomia de l'acord de negociació col·lectiva" ha deixat clar el líder d'UGT, Pepe Álvarez. "La guerra no pot tocar el full de ruta que ens havíem marcat en negociació salarial". Aquesta visió també la comparteix el seu homòleg en CCOO, Unai Sordo.

Tots dos han advocat també per tancar un acord a dos o tres anys amb una pujada salarial i clàusules de revisió perquè al final del període els treballadors no hagen perdut poder adquisitiu.

Des de la CEOE, el president, Antonio Garamendi, ha insistit en la moderació salarial i, des de Cepyme, Gerardo Cuerva ha assenyalat que el que ara toca és "estrényer-se el cinturó" i ha mostrat clares reticències a les clàusules, punt clau de la negociació.

També et pot interessar