Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
QUEDA'T AMB MI (reemissió)

Ser ni-ni no és cosa de joves: n'hi ha el doble entre 55 i 64 anys

Un informe de la Fundació BBVA i l’Ivie revela que la situació laboral és més favorable per als majors que per als joves amb el mateix nivell d’estudis

El percentatge de persones que ni estudia ni treballa es dispara en el cas de la població entre 55 i 64 anys / À Punt NTC

Hi ha el doble d’adults ni-nis, entre 55 i 64 anys, que de joves entre 25 i 34 anys. Així ho revela un estudi de la Fundació BBVA i l’Ivie, que estima que el 38,1% dels ciutadans entre 55 i 64 anys ni estudien ni treballen, mentre que el percentatge baixa fins al 16,1% en el cas de les persones entre 25 i 34 anys.

Este percentatge es dispara en el cas de les persones entre 65 i 74 anys, coincidint amb l’arribada de la jubilació. L’estudi revela, a més, que la situació laboral és més favorable per als majors que per als joves amb el mateix nivell d’estudis. Així, el 90% dels majors ocupats amb formació universitària té ocupació indefinida, quasi 20 punts més que els majors ocupats només amb educació primària.

A igual nivell d'estudis, el salari dels majors és un 11,9% més elevat que el dels treballadors de 25 a 54 anys, i la diferència creix fins al 25% per als titulats superiors.

No obstant això, l'informe també adverteix de les dificultats que poden trobar les persones que perden el treball en la recta final de la vida laboral i han de tornar a incorporar-se al mercat laboral. De fet, els majors de 55 anys concentren el 45% dels casos d'atur de molt llarga duració (superior a dos anys).

A més, els autors avisen que quan aconsegueixen noves ocupacions, estes són de menor qualitat que els dels majors que han continuat treballant de seguit, i pitjors també que els dels joves que s'acaben d'incorporar al mercat de treball.

Al mateix temps, l'estudi detecta també un menor interés de les empreses per formar els seus empleats majors, ja que financen el 59% de les activitats de formació en el cas dels treballadors entre 25 i 54 anys, però només el 49,8% de les que ofereixen als empleats entre 55 i 69 anys.

D’altra banda, este informe destaca que les persones majors gaudeixen de rendes més elevades, estan menys exposats al risc de pobresa o exclusió social, s’enfronten a menys mancances econòmiques i posseeixen més riquesa neta i major seguretat econòmica respecte a possibles eventualitats adverses.

En este sentit, l'estudi revela que la renda mitjana de les persones majors de 65 anys, si es té en compte el nivell de preus de cada país, és un 6,4% més alta a Espanya que en el conjunt de la Unió Europea, percentatge que s'eleva fins al 26% en el cas dels majors amb estudis mitjans i al 18% per als que tenen una formació superior.

No obstant això, en el cas dels menors d'eixa edat ocorre el contrari: la renda espanyola mitjana és, a igualtat de nivell educatiu, un 7,3% més baixa que la de la Unió Europea.

Ocupació

També et pot interessar