Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Només el 15,5% de la joventut valenciana està emancipada

El CVJ proposa, entre altres mesures, assegurar que el 40% de l'habitatge públic siga per a joves

Una parella amb les claus d'un pis nou / Shuterstock

Només el 15,5% de la joventut valenciana està emancipada a causa de la manca d'oferta a preus assequibles i del fet que les ajudes al lloguer són insuficients, segons l'informe de l'Observatori d'Emancipació Juvenil de la Comunitat Valenciana presentat pel Consell Valencià de la Joventut (CVJ) este dimarts.

A causa d'esta situació, reclamen un Pla d'Habitatge Jove Valencià amb un diagnòstic clar de la situació i mesures específiques a curt, mitjà i llarg termini.

Segons l'informe, encara que el percentatge de joves emancipats a la Comunitat Valenciana ha crescut un 2,15% en un any, està per davall de la mitjana espanyola (16,3%).

El 57,4% de la joventut emancipada a la Comunitat Valenciana ho està en règim de lloguer, segons l'informe, que assenyala que el preu de l'arrendament es va disparar un 15,7% interanual i, de mitjana, es va situar en 768 euros.

Així doncs, una persona jove hauria de destinar el 77,7% del salari per a poder llogar un habitatge en solitari. En el cas de voler comprar, necessitaria 3,5 salaris anuals complets, sense tindre cap despesa, per a poder pagar l'entrada.

També destaca la "pujada desorbitada" dels preus del lloguer d'habitacions en les tres províncies: a mitjan any 2023 costava de mitjana 310 euros a Alacant, 280 euros a Castelló i 360 euros a València.

Quant a la compravenda d'habitatge, ha patit un increment de 4,5 punts respecte a l'any anterior, la qual cosa suposa 11,6 anys del salari d'una persona jove al territori valencià.

Solucions per a l'"emergència"

Des del CVJ assenyalen que malgrat l'evolució positiva dels últims mesos, la situació actual és "preocupant" i hauria de ser una "prioritat institucional" perquè l'emancipació juvenil a Espanya es produeix als 30,3 anys, quan la joventut deixa de ser considerada com a tal.

Proposen ampliar el parc públic d'habitatge, assegurar que el 40% de l'habitatge públic siga per a joves, augmentar les ajudes al lloguer i a la compra i regular els preus del lloguer per a evitar abusos.

Habitatge

També et pot interessar