Nou intent de pactar la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores

Una reunió a tres bandes, del ministeri, la patronal i els sindicats, intenta este divendres avançar cap a un acord, al qual es resisteix l’empresariat

La ministra Díaz, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una imatge d'este estiu
La ministra Díaz, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el secretari general de CCOO, i Unai Sordo, en una imatge d'este estiu / Juanma Serrano (Europa Press)

Els representants del Ministeri de Treball, dels sindicats i de la patronal seuran divendres, de nou, a la mateixa taula per a abordar la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, en lloc de les 40 actuals, un dels projectes més rellevants de la ministra Yolanda Díaz esta legislatura.

La reunió, que tindrà els negociadors habituals —CEOE, Cepyme, UGT i CCOO i el Ministeri de Treball— se celebra dos setmanes després de l’última reunió a tres bandes, i de la qual el secretari d’estat de Treball va eixir afirmant que la CEOE tenia una postura “més constructiva”. Cal recordar que la intenció de la ministra de Treball és aconseguir tancar un acord perquè el 2025 estiga vigent la jornada laboral de 37,5 hores, dos hores i mitja menys que l’actual, sense que implique una retallada del salari.

Les negociacions, que es van iniciar al gener, fa mesos que estan encallades per la posició de CEOE i la Cepyme, que neguen que la reducció de jornada per llei siga necessària. És més, tres dies després de l'última taula de negociació, la cúpula de la CEOE va ratificar el “no” a la proposta de Treball per a reduir la jornada, encara que es va decidir continuar negociant la mesura amb sindicats i el govern.

A pesar de la postura de l’empresariat, Yolanda Díaz continua sent "optimista" sobre les negociacions i confia que el pla d'acompanyament a xicotetes empreses, que ha proposat Treball a canvi de la reducció de la jornada laboral, servisca perquè la CEOE modifique la postura i se sume a la reducció del temps de treball setmanal.

"Sé molt bé, com a ministra de Treball, que hi ha sectors clau, com el comerç, on una persona que tinga un xicotet negoci té més dificultats per a eixa reducció horària a 37,5 hores", va admetre Díaz en una entrevista la setmana passada.

D'igual manera, va assegurar que la CEOE, en l'última reunió, es va mostrar "oberta a discutir" la mesura, per la qual cosa la titular de Treball confia que s'arribe a eixe acord a tres bandes en el qual es treballa des de gener. “No m'alçaré d’esta taula. Tinc una paciència infinita”, va defensar la ministra.

Enfront de l’escull de la patronal, els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, insten Yolanda Díaz a reduir la jornada laboral, encara que siga sense la patronal, si continua amb la postura de "bloqueig".

Dimarts, Yolanda Díaz avançava que la norma que regularà la reducció de la jornada laboral s'aprovarà com a avantprojecte de llei en tràmit d'urgència, per la qual cosa es complirà l'acord de govern entre el PSOE i Sumar que fixa la rebaixa de la jornada setmanal a 38,5 hores enguany i a 37,5 hores el 2025.

També et pot interessar

stats