La nova plaga de Sud-Àfrica s'estén pel camp valencià: la detecten també a la Plana Baixa

La Unió Llauradora reclama a Agricultura que finance els paranys adhesius perquè els agricultors puguen detectar prompte l’insecte i evitar més pèrdues

Parany adhesiu que La Unió Llauradora ha reclamat a la conselleria que financie perquè permeten detectar la presència del trips de Sud-Àfrica en les explotaciions
Parany adhesiu que La Unió Llauradora ha reclamat a la conselleria que financie perquè permeten detectar la presència del trips de Sud-Àfrica en les explotacions / La Unió Llauradora

La nova plaga que amenaça cultius valencians com els cítrics, les magranes o el raïm de diverses comarques de la meitat sud, la Scirtotrhrips aurantii, coneguda com el trips sud-africà, ja s’ha detectat en explotacions de la Plana Baixa. Per això, la Unió Llauradora ha reclamat a la Conselleria d’Agricultura que destine pressupost per a col·locar paranys adhesius grocs al camp que ajuden a detectar la presència d’esta plaga, que ja obliga molts llauradors a aplicar tractaments fitosanitaris.

Des de l’organització agrària defensen que és important col·locar eixe element perquè així el productor pot detectar prompte la presència de la plaga i abordar el protocol de control abans de patir danys majors. Esta ràpida actuació li suposaria, a més a l’agricultor, minimitzar les pèrdues econòmiques que ja els comporta el Trips sud-africà.

La Unió Llauradora adverteix que la Scirtotrhrips aurantii, detectada inicialment en el Baix Segura, el Baix Vinalopó, la Safor i la Ribera Alta, ja es deixa veure en la Plana Baixa. “La presència de la plaga provoca danys significatius en cultius de cítrics, caquis i magraners, incrementant considerablement els costos per als productors, que han de realitzar més tractaments fitosanitaris per a combatre-la”, indiquen.

Les temperatures hivernals d'enguany, més càlides del que és habitual en esta època, i la humitat relativa suficient ha afavorit la dispersió d'esta nova plaga procedent de Sud-àfrica, que a més és un trips polífag que afecta més de setanta espècies vegetals de diferents famílies, com explica el sindicat agrari.

És considerada una plaga de gran importància econòmica, ja que pot ocasionar danys en els fruits, que fan que la collita perda el valor comercial i les deixa únicament aptes per al seu processament. Per tant, el principal mal que genera en el fruit és el provocat per les larves i els adults, a pesar que els brots en formació també poden ser atacats reiteradament per la plaga.

De fet, La Unió Llauradora denunciava fa unes setmanes que en alguns sectors, com el del caqui, esta plaga ja deixa cinc milions d'euros en pèrdues.

Un caqui afectat per la nova plaga que està estenent-se pels cultius valencians
Un caqui afectat per la nova plaga que està estenent-se pels cultius valencians / La Unió Llauradora

La Conselleria d’Agricultura al juny va declarar la presència d’esta plaga de quarantena va adoptar una sèrie de mesures urgents per a la seua erradicació i control en la Comunitat Valenciana. Una d’elles, la col·locació de paranys adhesius cromotròpics grocs, que faciliten la detecció del trips abans que este s'alimente dels fruits recentment quallats.

Amb la finalitat de reduir els costos de producció i millorar l'estratègia de control de la plaga, la Unió Llauradora ha sol·licitat ara el repartiment de paranys. A més, creuen que hauria d'implementar-se durant els mesos de febrer i març, “motiu pel qual és imprescindible iniciar amb antelació els tràmits de gestió corresponents”, puntualitzen. Carles Peris, secretari general de La Unió Llauradora, demana a Agricultura “celeritat per a garantir la distribució eficaç d’estos recursos, en benefici de tots els productors valencians”. 

També et pot interessar

stats