La nova planta d'Edwards Lifesciences a Montcada estarà operativa el 2027

La iniciativa suposarà una inversió de més de 300 milions d'euros i donarà treball directe a més de 1.200 persones

Primera pedra, este divendres
Primera pedra, este divendres / GVA

La multinacional estatunidenca Edwards Lifesciences a Montcada (Horta Nord) ha col·locat este divendres la primera pedra d'una planta de més de 300 milions d'euros i més de 1.200 empleats. Un acte en el qual ha participat la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón. La multinacional, líder mundial en la fabricació de vàlvules cardíaques i sistemes de monitoratge hemodinàmic, ha posat en marxa amb este gest oficialment la que serà la major inversió industrial de la història en esta localitat de 22.000 habitants de l'àrea metropolitana de València.

Inicialment, la companyia invertirà uns 200 milions en la fase inicial, aproximadament 137 en l'obra de la planta i 65 en les dotacions necessàries. Es preveu que el 20% de les mateixes procedisca de proveïdors nacionals, així com el 30% dels serveis d'enginyeria. Pel que fa a l'ocupació indirecta, es preveu que en la primera fase es puga arribar als 4.250 llocs de treball a temps complet fins al 2027. El desenvolupament total del projecte comportarà una inversió total aproximada de 317 milions d'euros i la creació de 1.663 ocupacions directes (290 en la fase de construcció), i uns 8.600 llocs d'ocupació indirecta.

La nova planta d'Edwards se situa en una zona d'ampliació del polígon industrial Montcada III (SUHI-2), al nord del terme municipal, un sector destinat a ús industrial i magatzems, sobre una superfície total de 86.504,80 metres quadrats. Edwards Lifesciences opera a Espanya des de l'any 2000 i té aproximadament 200 treballadors en plantilla. En estos moments, té la seu a Paterna.

El director executiu de la companyia, Bernard Zovighian, ha destacat la labor de l'empresa en el tractament d'una de les malalties cardíaques més comunes, sempre "des del punt de vista del pacient i les seues necessitats". "Fa anys es considerava impossible tractar la vàlvula aòrtica amb un transcatèter. Ara, els pacients es recuperen en uns dies, en lloc de les setmanes o mesos que requereix una operació a cor obert", ha afegit.

La planta més gran d'Europa

El vicepresident de la cadena de subministrament global i de qualitat de l'empresa, Joe Nuzzolese, ha explicat que la planta de Montcada serà la major d'Europa, i que en gran manera l'elecció d'esta ubicació respon a l'"extensa i qualificada mà d'obra existent", especialment la que té experiència en el sector tèxtil. També s'ha valorat la logística del transport així com un "entorn propici a la col·laboració empresarial i la vitalitat de la població, que encaixa amb la cultura d'Edwards".

El 25% de la població espanyola pateix alguna cardiopatia

Per la seua banda, la ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant, ha assenyalat que "hui és un dia ple de futur" gràcies a l'arribada d'esta factoria d'avantguarda, al mateix temps que ha recordat que "quasi el 25% de la població espanyola pateix malalties cardíaques".

Així mateix, el president Mazón ha agraït la inversió realitzada per la multinacional a la Comunitat Valenciana, que "converteix este polígon, paralitzat vint anys, en un autèntic pol d'inversió desenvolupat a la tecnologia sanitària d'alt valor i situa a Espanya en el mapa de les millors empreses de biotecnologia". Mazón ha anunciat que la inversió anirà acompanyada d'un pla de capacitació professional perquè "quan s'inicie la producció hi haja candidats als 1.200 llocs de treball amb la qualificació necessària".

També et pot interessar

stats