Moments de tensió i un detingut en la concentració dels llauradors al port de València
El camp valencià, que han comptat amb el suport d'agricultors de Castella-la Manxa i Castella i Lleó, reclama acabar amb les bonificacions de les taxes dels productes importats
El port de València s'ha convertit en el nucli de les protestes del sector agrari aquest dijous. Tot i que la jornada ha començat de manera molt pacífica, després de la lectura del manifest reivindicatiu al costat de l'edifici del Rellotge, s'han viscut moments de tensió quan un grup de llauradors ha intentat aproximar-se fins a les instal·lacions de l'Autoritat Portuària. Davant la negativa dels manifestants a contindre la marxa, que avançava amb una gran pancarta en defensa del camp, els agents de la Policia Nacional han tractat de frenar l'avanç dels manifestants i han detingut un dels llauradors.
El detingut és el secretari comarcal de la Plana Baixa de La Unió Llauradora, David Esteban, com han confirmat des de l'organització agrària. Fonts de la delegació del govern espanyol han concretat que la detenció s'ha fet per desobediència.
El sindicat agrari, en el seu perfil d'X, lamentava que, com ja va passar durant una concentració convocada per ells al port de Castelló, novament la policia actuara contra els participants a la protesta.
La jornada reivindicativa havia començat unes hores abans, als voltants de l’edifici històric del Rellotge, eix de la protesta amb què el camp volia reclamar a totes les administracions amb alguna competència agrària mesures més profundes, que rescaten el camp de la profunda crisi que travessa per l’escassa rendibilitat, les limitacions en l’ús de fitosanitaris i la competència deslleial de les importacions de països de fora de la Unió Europea.
Fins a la capital han arribat tractors vinguts de diverses comarques. De fet, la Policia Local de València ha establit un dispositiu especial de trànsit perquè no hi haja incidents en l’arribada de les tres caravanes de tractors organitzades.
La delegació del govern finalment va denegar als convocants la marxa lenta dels tractors per alguns dels accessos a València, com ara la pista de Silla, el que ha obligat els tractoristes a arribar a la capital a través de carreteres secundàries o camins rurals, com explicava a À Punt el delegat d'AVA a Sedaví. Als llauradors valencians s'han unit els de Conca, Guadalajara, Sòria i Albacete, que han vingut en autobusos per a fer costat al camp valencià.
Les fileres de tractors han avançat amb normalitat, sense problemes destacats, i l'afecció al trànsit tant a l’àrea metropolitana de València com pel nucli urbà ha sigut poca, segons assenyalaven fonts del Centre de Gestió del Trànsit.
El port de València ha sigut la localització escollida per les cinc organitzacions agràries convocants (AVA-Asaja, Asaja Alacant, La Unió Llauradora, la Coordinadora Llauradora del País Valencià i la Unió de Xicotets Agricultors) i les cooperatives agràries que els donen suport perquè una de les principals reivindicacions de les protestes de les últimes setmanes és la d’acabar amb les bonificacions als aranzels de la fruita i verdura que s’importa al mercat espanyol, procedent de països de fora de la Unió Europea.
Volem que el president, en lloc d’anar al Marroc en un cabàs de diners a fer-se la foto amb el rei, agafe el Falcon i vaja a Brussel·les a defensar les necessitats dels llauradors
“Volem que el president del govern espanyol, en lloc d’anar al Marroc en un cabàs de diners a fer-se la foto amb el rei, agafe el Falcon i vaja a Brussel·les a defensar les necessitats dels llauradors espanyols i valencians”. Era la manera amb què el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, resumia per À Punt el propòsit de la mobilització d’aquest dijous al port de València.
A més, feia una crida a la solidaritat dels exportadors valencians per a posar fre a les importacions que estan llastrant el mercat valencià i que han motivat la protesta al port. En opinió del líder del sindicat agrari, alguns exportadors “compren taronges de fora per a posar-li la seua marca perquè a penes es veu que són d’Egipte, perquè va en lletra molt xicoteta”.
Cristóbal Aguado criticava “la impunitat” de les importacions de països de fora de la Unió Europea que són, a parer seu, una de les causes del fet que “els joves no volen dedicar-se a l’agricultura i els majors es jubilen en pensions indignes i vergonyoses després de tota una vida dedicada al camp”.
Un febrer intens de mobilitzacions
La d’aquest dijous és la tercera jornada de protestes conjuntes dels principals sindicats agraris valencians. Abans de la de València, el port de Castelló va ser escenari la setmana passada d’una altra mobilització i, en les comarques del sud, els llauradors de municipis com ara Sant Isidre, Villena o Planes van protagonitzar diverses tractorades —també la setmana passada— per a reclamar solucions que traguen el sector agrícola de la situació agònica que travessa.
Paral·lelament a aquestes protestes, durant les últimes tres setmanes, els llauradors han eixit a les carreteres en nombroses mobilitzacions al marge del calendari oficial. En molts casos, sonades mobilitzacions que han aconseguit col·lapsar el trànsit d’artèries viàries importants, des de l’autovia A-7 o l’A-3, fins a l'N-340, o els accessos a ciutats com València.
El camp valencià no ha sigut alié al malestar que també comparteixen altres agricultors espanyols i que va quedar palés aquest dimecres a Madrid, en la mobilització més multitudinària viscuda fins ara. Al centre de la capital es van concentrar més de 5.000 llauradors, vora un miler valencians, en la protesta convocada per la Unió d’Unions, que agrupa les divisions de La Unió Llauradora per tot Espanya. Les mobilitzacions, que van tindre alguns moments de tensió, van acabar amb càrregues policials i diversos ferits.