Les noves normes per a regular les vivendes turístiques valencianes entren en vigor
Els municipis podran limitar els pisos turístics per edificis o zones i demanar la cessió de la competència en inspecció, sanció i recaptació
La nova normativa de vivendes d'ús turístic (VUT), que actualitza la regulació actual, entra en vigor este dijous després de la publicació del decret llei en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Les noves normes es van aprovar divendres passat amb un increment de les sancions, de fins a 600.000 euros; la possibilitat que els municipis limiten els pisos turístics i d'establir un reglament de règim interior sobre normes de comportament i cura d'elements, i l'obligació de renovar les llicències cada cinc anys.
A la Comunitat Valenciana, el turisme és un sector estratègic que representa el 16% del PIB i enguany ha registrat un nou creixement, amb una tendència positiva després de la pandèmia de la covid, i un augment de les pernoctacions en VUT en els principals destins. Al nostre territori hi ha, segons les darreres dades de juliol, 105.111 vivendes d'este tipus, un 160,4% més que les 38.319 del 2015.
Amb el nou decret, els empresaris tenen fins al 31 de desembre per a registrar l'ús turístic dels habitatges, sota amenaça de donar-los de baixa en el registre. Hauran de presentar declaracions responsables per a obtindre la llicència, que necessitarà demostrar que la comunitat de propietaris no ha prohibit esta activitat, tal com permet la llei de propietat horitzontal.
Entre les novetats que arreplega estan: l'obligació de comunicar la referència cadastral en el registre fins al 31 de desembre, la potestat dels municipis per a decidir quin model de ciutat volen i poder limitar l'ús de VUT per edifici o zones.
També contempla la possibilitat que la Generalitat cedisca als ajuntaments que ho sol·liciten la competència d'inspecció, sanció i recaptació, a més de la d'establir reglaments sobre normes de comportament, l'incompliment del qual pot comportar la rescissió del contracte d'allotjament sense dret a indemnització ni devolució.
Quant a les sancions, s'estableixen entre 100.000 i 600.000 euros per a qui incomplisca la prohibició de comercialitzar per a ús turístic habitacions en vivendes, una oferta il·legal que es considera una falta molt greu.
S'incorporen dos noves infraccions: una de greu (la negativa dels propietaris a facilitar identitat de titulars o documentació) i una altra molt greu (lloguer per habitacions), així com l'elevació del grau de dos infraccions, ja que una lleu passa a ser greu (falta de comunicació de manera reglamentària del canvi de titular) i una greu passa a constituir una infracció molt greu (sobrevenda de places i incompliment del règim de reserves o cancel·lació).
Els propietaris de les VUT seran responsables subsidiaris de les infraccions que es cometen i queden prohibides les caixetes per a lliurament de claus en vies públiques o zones comunes; conseqüentment, és obligatori que les vivendes disposen d'un servei de recepció.
També delimita el temps de comercialització d'habitatge turístic, de deu dies o menys, per la qual cosa cau en l'aplicació de la norma, mentre que el que supere este temps serà competència de l'Estat dins de la llei d'arrendaments urbans.