Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Olis d'Alacant es presenta en societat

Aquesta iniciativa agrupa el 90% del sector que es dedica a la producció de l’or líquid de les comarques del sud

Presentació d'Olis d'Alacant / ASAJA ALICANTE

L’associació d’Olis d’Alacant s'ha presentat aquest divendres en societat. El col·lectiu uneix el 90% dels productors, almàsseres, comercialitzadores, cooperatives agrícoles i empreses privades alacantines per tal de posar en valor la “qualitat i singularitat” del producte de la província. I han triat per a fer-ho la fira Alacant Gastronòmica.

L’objectiu de l’associació, creada el 2022, és la de constituir un plec de condicions amb les propietats organolèptiques de l'oli d'oliva verge extra produït a Alacant i obtindre una figura de qualitat (DOP o IGP) que els reconega i els certifique.

El 50% de la producció valenciana

A la província d'Alacant es produeixen 6.000 tones d'oli verge extra, la qual cosa suposa al voltant d'un 50% de la producció total d'aquest oli de qualitat a la Comunitat Valenciana. És al Comtat, l'Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa on es concentra el 56% del total de la producció d'aquest cultiu a la província. Una producció que s’ha duplicat en els últims quaranta anys: durant els anys huitanta rondava les vint mil tones i a partir de 2017 va superar les quaranta mil.

El responsable de la sectorial d'olivera i oli d'oliva d'Asaja Alacant i també gerent de Senyorius de Relleu, Hugo Quintanilla, ha explicat que "l'orografia del nostre terreny i la riquesa varietal marca la diferència, tant per la seua composició en àcids grassos com per les seues qualitats organolèptiques. Això és un autèntic tresor que hem de saber protegir i defensar". "Comença un camí pròsper en el qual hem d'anar de bracet gastronomia, agricultura i comerç per a ensenyar-li les bondats de l'or líquid alacantí, per fi amb aquesta associació, que esperem que prompte siga una figura de qualitat", ha emfatitzat Asaja en la presentació.

Entre les cooperatives i almàsseres associades es troben Senyorius de Relleu (Relleu), Socampa (Muro d'Alcoi), Cooperativa Agrícola Catòlica Coop. V. (Cocentaina), Almàssera Sant Cristòfor (la Canyada), Almàssera El Tendre (Elx), Brotons Vins i Olis (el Pinós), Almàssera L'Alqueria (Muro d'Alcoi), Almàssera les Virtuts (Villena), i Intercomarcal de la Muntanya d'Alacant (Plans).

Així mateix, també s'hi han unit Almàssera Candela (Elx), Almàssera Alcoiana (Alcoi), Cooperativa Agrícola de Petrer (Petrer), Reserva Olivarera del Sud-est (Sant Isidre), Almàssera de Millena (Millena), Ribes Oli (Beniardà), Beneoliva (Benejússer), Almàssera Casa de l'Arsenia (el Pinós), l'Almàssera del de Morote (Alacant), Marsala Hisenda Agrícola (Villena), Olivar de Quincoces (Asp) i Almàssera del Verol (Elx).

Gastronomia Agricultura