Organitzacions agràries alerten contra les plagues dels cítrics importades de tercers països
Asaja demana a Barrachina que intercedisca davant de la UE i la Unió reclama el tractament en fred de les importacions
Asaja Alacant avisa que existeix una gran preocupació entre el sector citrícola davant de les plagues importades de tercers països que avancen “sense pietat” en la llima, la taronja i el pomelo, segons ha alertat l’organització agrària en un comunicat.
Afirmen que la situació “és conseqüència de la fermesa” de la Unió Europea amb tercers països. Diuen estar cansats de denunciar que no poden competir contra els preus dels productes d’altres països i que, a més, “les fronteres són un autèntic colador de plagues que arruïnen la collita”.
Adverteixen que el Scirtothrips aurantii, comunament anomenat trip de Sud-àfrica, està danyant seriosament la llima alacantina, en fase de desenvolupament ara mateix. Consideren que la Unió Europea no sembla ser conscient de la situació, i reclamen “contundència en les seues accions, fermesa a les duanes, i que deixen d'entrar cítrics de Sud-àfrica”. En cas contrari —asseguren— “la situació es tornarà incontrolable”.
Així mateix, afirmen que la solució plantejada per la Conselleria d’Agricultura el juliol (sota el comandament d’Aguirre encara) de demarcar les zones on està present este organisme nociu, “no té sentit” mentre continuen entrant cítrics contaminats de plagues. També assenyalen que actualment no existeix cap producte eficaç autoritzat per a combatre'l.
Per això, Asaja Alacant sol·licita ajuda a l’actual conseller d’Agricultura, Miguel Barrachina, i el seu equip perquè intercedisca davant del Govern d'Espanya i la Unió Europea a fi de posar en marxa una investigació urgent que trobe un depredador natural per a disminuir-ne la població, i que siga contundent amb estes administracions perquè tanquen els ports d'entrada a cítrics sud-africans.
Per la seua part, la Unió Llauradora ha exigit “de manera urgent” el tractament de fred per a aquells països que no puguen garantir la seguretat sanitària dels seus enviaments, davant les “contínues” intercepcions de cítrics importats a la Unió Europea amb plagues o malalties de quarantena.
En un comunicat assegueren que és l’“únic instrument” per a frenar la possible entrada d'una plaga de quarantena. De les dades d'agost s'inclou de nou la presència de diversos casos de Falsa Arna (Thaumatotibia leucotreta), Taca Negra (Phyllosticta citricarpa), Cancro dels Cítrics (Xanthomonas) o Sarna dels Cítrics (Elsinoe). Totes son “letals”, afirmen, i no estan presents en la citricultura europea, fet que per a l’organització agrària significa que alguns països encara no ofereixen les garanties sanitàries necessàries en els seus enviaments.
Consideren que les autoritats de la UE han d'incrementar la pressió inspectora, realitzar més controls en origen i adoptar el tractament de fred per a tots aquells països que no són capaços de garantir la seguretat sanitària dels seus enviaments.
Els càlculs de l'organització indiquen que les últimes sis plagues que han entrat en els últims 15 anys suposen un increment del 40% en els costos de producció i “desestabilitzen” la forma de maneig agronòmic en la constant actualització del pla de producció integrada i control de plagues.