Organitzacions agràries i cooperatives demanen al govern espanyol la convocatòria “urgent” de la Taula de la Sequera

Diuen que la situació d’algunes comarques és crítica i per tercer any consecutiu no tindran quasi collita

Les escasses pluges de l'hivern han afonat enguany la collita de cereals a les comarques del sud
Les escasses pluges de l'hivern han afonat enguany la collita de cereals a les comarques del sud / La Unió Llauradora

Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA, juntament amb Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, han reclamat este dijous al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació la convocatòria “urgent” de la Taula de la Sequera per la situació crítica d'algunes comarques de la conca mediterrània.

En un comunicat conjunt, Asaja, COAG i les diverses cooperatives han assenyalat que a les comarques amb menor nivell de pluviometria, les pèrdues s'eleven per damunt del 70% respecte a un any normal i que els agricultors del lloc, per tercer any consecutiu, “no tindran a penes collita”. Poc després, UPA ha compartit en la xarxa social X una carta que ha remés al titular del ministeri, Luis Planas, per a demanar-li la convocatòria urgent de la Taula de la Sequera.

Segons ha expressat UPA, “el sud i l'est d'Espanya estan en una situació crítica ja durant tres anys, amb pèrdua de collites, mort de vinyes i ametlers i absència de pastures per a ramaderia […] Les comunitats autònomes i govern central han d'actuar ja”.

Cereals, fruita seca i llenyosos de secà (vinya, olivar i fruiters) són els cultius més afectats a les províncies de Saragossa, Terol, La Rioja, Lleida, Castelló, València, Alacant, Albacete, Múrcia, Almeria i Granada, han detallat en el comunicat. També és molt delicada la situació per als ramaders d'extensiu de les principals comarques del sud-est espanyol, on la falta de pastures amenaça seriosament la viabilitat de les explotacions.

Així mateix, han indicat que moltes cooperatives travessen situacions complicades amb motiu d'estes circumstàncies climàtiques, ja que han vist reduït dràsticament el volum de producte a comercialitzar, mentre han hagut de continuar afrontant els costos fixos, amortitzacions, finançament avançat als socis, etc.

Per això, els representants d’Asaja, COAG i les cooperatives han anunciat que traslladaran al ministeri la necessitat d'orquestrar un paquet d'ajudes directes per als agricultors i ramaders professionals de les zones més afectades, així com a les cooperatives afectades pel descens del volum comercialitzable.

També et pot interessar

stats