Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Les organitzacions agràries reclamen ajudes i un pla global davant el cotonet dels cítrics

La Unió i AVA es reuneixen amb la Conselleria d'Agricultura per a plantejar una bateria de propostes davant aquesta plaga procedent de Sud-àfrica, entre elles indemnitzacions per danys superiors al 20%

Una imatge d'un cítric afectat pel cotonet / AVA
16 de juliol 2021 - 07:00

Les organitzacions agràries seuen aquest divendres a la taula en la Conselleria d'Agricultura per tal de reclamar ajudes directes davant la plaga del cotonet (Delottococcus aberiae). Aquesta plaga, arribada de Sud-àfrica, està prou estesa ja pel territori citrícola valencià i té una especial incidència a la Plana Baixa i el Camp de Morvedre. I la lluita contra aquesta plaga ha incrementat un 55% els costos de producció dels llauradors, segons un estudi recent de la Unió. Per això, la Unió i AVA esperen poder analitzar "una bateria de propostes urgents entre les quals destaca el pagament d'indemnitzacions destinades a aquells llauradors les finques dels quals tinguen almenys un 20% de fruits danyats a causa d'aquesta plaga forastera".

L'entrada de plagues com el cotonet és una de les crítiques més repetides al sector agrari a l'hora de reclamar que la UE negocie acords amb països tercers que marquen condicions d'entrada més estrictes. I en aquest context, el sector citrícola d'Espanya, Itàlia, França i Portugal han demanat una investigació abans de revisar l'acord comercial amb Sud-àfrica, cinc anys després que entrara en vigor.

Les organitzacions agràries denuncien el fracàs de les mesures per a evitar l'expansió de la plaga i consideren que "està fora de control  i deixarà en la ruïna milers de citricultors d'àmplies àrees productores". Entre les peticions, el camp demana ajudes per a complir les mesures de bioseguretat i higiene que s'estableixen en el pla d'acció contra el Delottococcus aberiae del Ministeri d'Agricultura. També reclamen que el parany massiu comence a fabricar-se a partir de setembre i no el pròxim mes de febrer i que Agricultura financie la instal·lació d'una planta de cria de microorganismes per a la lluita biològica.

En qüestió d'insecticides, les dues organitzacions agràries també posaran sobre la taula que s'organitzen tractaments col·lectius a través de l'empresa pública Tragsa. I suggereixen establir un pla de formació de cara als productors i que ajude a evitar la dispersió de la plaga i un sistema de detecció precoç per a realitzar les estratègies de control amb antelació.

El cotonet ha provocat, a més, diverses protestes al camp. En juliol de 2020, per exemple, els llauradors eixiren al carrer per a reclamar mesures per a frenar la plaga del cotonet. Les organitzacions estimaren que la plaga havia causat pèrdues en aquell moment de 114 milions d’euros.

També et pot interessar