Pagues massa pel lloguer? Consulta el preu mínim i màxim recomanable per al teu pis

Amb el Sistema Estatal de Referència del Preu de Lloguer de l’Habitatge, el govern espanyol vol definir les zones tensionades per a controlar-hi l’increment del preu

Exemples de preus de lloguer segons l'índex del ministeri i segons els anuncis immobiliaris
Exemples de preus de lloguer segons l'índex del ministeri i segons els anuncis immobiliaris / Marta Pascual

El govern espanyol fa un pas avant per a controlar el preu del lloguer. El Ministeri d’Habitatge ha presentat el Sistema Estatal de Referència del Preu de Lloguer de l’Habitatge, un índex amb el qual pretén limitar el preu que els inquilins paguen pel lloguer en àrees tensionades, i que es pot consultar des d'aquest dimarts, tot i que no estarà vigent de manera oficial fins deu dies després.

L'índex, que és homogeni en tot Espanya, és un sistema que estableix preus màxims i mínims al preu del lloguer a partir d'una sèrie de característiques, com per exemple la superfície, l'estat de conservació de l’habitatge, l'any de construcció i si té ascensor, aparcament o zones comunes.

Per exemple, si busquem ofertes a la Comunitat Valenciana, les plataformes immobiliàries anuncien una vivenda en una quarta planta amb ascensor, al barri de Benimaclet, per 1.400 euros mensuals; aquesta dada se situa molt per damunt de la forqueta establerta pel Ministeri, que calcula que aquest habitatge concret hauria d'estar entre 576,78 i 780,05 euros.

Una situació similar s'observa si busquem al barri universitari de Castelló de la Plana, on trobem un apartament en la tercera planta, amb ascensor, per 750 euros al mes; de nou, un preu prou per damunt del que estima el Ministeri, que marca per a aquesta part de la ciutat un ventall entre 469,72 i 578,05 euros al mes.

En la zona centre d'Alacant, les plataformes immobiliàries mostren un pis en la tercera planta, amb ascensor, per 1.000 euros. Una xifra que, una vegada més, sobrepassa per molt les xifres proposades pel Ministeri, que calcula que eixe lloguer d'estar entre 636,54 i 859,56 euros al mes.

L'eina del Ministeri s'ha elaborat amb la informació tributària corresponent al 2022 d'un total de 24,6 milions de propietaris, prop de 216.000 d'ells a la Comunitat Valenciana, i s'actualitzarà anualment, amb l'última declaració de la renda disponible.

Per a què serveix?

Com a eina de consulta, pots comprovar, per exemple, si el preu que pagues pel lloguer està per damunt del que seria aconsellable per a la zona i tipus de pis, o si la zona en què vius es considera o no tensionada.

Però l’objectiu principal del Ministeri és que siga una eina vinculant que permeta aturar l’increment del preu del lloguer en totes les àrees on els inquilins hi invertisquen més del 30% del sou, és a dir, en les zones definides com a mercat residencial tensionat. 

En aquestes zones, segons la llei estatal pel dret a l'habitatge, el valor superior del rang marcarà el límit de la renda en els nous contractes de lloguer d'habitatge de grans propietaris (és a dir, persones o entitats que tenen més de deu habitatges en propietat). La limitació de preu també s’aplicarà a tots els nous contractes de lloguer d'habitatges situats en aquests barris que no hagen estat arrendades en els últims cinc anys. Els pisos ubicats fora de les zones tensionades no es veuran afectats per mesures de contenció de preus i, en conseqüència, el preu dels nous contractes serà estipulat per les parts lliurement.

Segons ha detallat David Lucas, secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda Urbana, perquè l’índex siga aplicable, s’ha establert un termini de deu dies hàbils a partir d’aquest dimarts per a rebre les propostes de cada comunitat autònoma. Una vegada examinats tots els requisits necessaris establerts en la llei d'habitatge i si tot és "correcte", la definició de zona tensionada tindrà validesa de manera oficial. Però com també va puntualitzar Lucas, l'índex només serà vinculant en el cas que la comunitat autònoma sol·licite declarar una zona com a àrea tensionada, ja que la competència en matèria d'habitatge és de les administracions regionals. De moment, només Catalunya ha demanat declarar zona tensionada per a 140 municipis, i la Comunitat de Madrid ha dit que no ho farà.

Crítiques a l’índex des del sector públic i privat 

El portaveu de Podem en el Congrés, Javier Sánchez Serna, va assenyalar que el ventall recollit en l'índex és ampli, de manera que podria perillar l'objectiu d'executar baixades "significatives" en el preu. Els morats també van exigir que l'índex siga "clar i robust" i delimite els preus amb criteris "objectius" i raonaments locals.

I l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya ha advertit que l'índex de referència per als preus del lloguer en mercats tensionats provocarà "més confusió entre propietaris i inquilins" i, en conseqüència, podria frenar la posada al lloguer de nous habitatges. Entitats privades del sector immobiliari, com ara Fotocasa, també s’han pronunciat en contra de la mesura per ser un índex amb "criteris objectius" i de "caràcter administratiu", que s'ha oblidat del que "més influeix" en el preu dels habitatges: el mercat.

També et pot interessar

stats