Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Pamesa para les seues plantes de cogeneració energètica pels elevats preus del gas

El grup aposta pel cicle combinat per a estalviar la factura 

Càrrega de camions a la taulellera Pamesa, a Almassora / Arxiu

El Grup Pamesa ha anunciat aquest divendres la parada de les seues plantes de cogeneració "davant la insostenible situació actual, ocasionada pels elevats preus del gas i a la qual s'uneix la incertesa reguladora".

L'empresa taulellera explica que amb els actuals preus del gas li resulta insostenible mantindre en funcionament les plantes, que redueixen les emissions contaminants respecte a les centrals de cicle combinat, però resulten més cares. I això perquè el mecanisme de compensació del preu de la llum ha limitat el cost de l'energia dels cicles combinats, però no ha inclòs la cogeneració.

Pamesa va ser pionera a utilitzar la tecnologia de cogeneració des de l'any 1994 en el seu procés d'atomitzat d'argila per a la producció ceràmica, ha informat la companyia en un comunicat. Des d’aleshores ha invertit en noves plantes fins a tindre en l'actualitat 100 MW de potència instal·lats, la qual cosa ha suposat una inversió de 120 milions d'euros.

La cogeneració associada a la indústria ceràmica és el sistema més eficient de generació combinada d'energia elèctrica i tèrmica, amb percentatges d'eficiència superiors al 80%, al contrari dels cicles combinats, que aconsegueixen una eficiència màxima del 55%, detalla Pamesa en el mateix comunicat.

En aquest context, informen que "des de l'aprovació del mecanisme de compensació del mercat elèctric (topat de gas) del passat 14 de juny, l'electricitat produïda mitjançant cogeneració ha caigut en picat. Per contra, la producció dels cicles combinats s'ha vist incrementada per a compensar el dèficit generat per la parada de la cogeneració".

L'efecte de l'actual situació s'evidencia en una major entrada en funcionament dels cicles combinats en detriment de les plantes de cogeneració, "provocant l'encariment del preu de mercat de l'energia a tots els consumidors".

Això s'agreuja pel flux exportador cap als països veïns que estan exempts de suportar el preu de l'ajust, que en aquests dies se situa entorn dels 80 €/MWh.

"En els últims dies aquesta situació s'ha tornat, encara, més insostenible, en haver-se posat en funcionament antigues plantes de carbó que van deixar d'operar per la seua ineficiència energètica i, sobretot, altíssimes emissions de CO₂ (en els últims dies el 3-4% de l'energia generada i el 13-17% de les emissions de CO₂ ambdues a Espanya)", afig la firma castellonenca.

L'empresa apunta també "retards injustificats en la publicació de les retribucions a la cogeneració. L'última a publicar-se correspon al primer semestre de 2020. Això és, estem dos anys produint sense la corresponent aprovació del règim retributiu, quan aquesta retribució havia d'actualitzar-se cada sis mesos i publicar-se amb anterioritat al semestre d'aplicació".

També et pot interessar