Què està passant amb els melons aquest estiu?

El preu del meló d'alger i del meló de tot l'any ha pujat i costa més trobar-ne als mercats

Una collita de meló de tot l'any / Óscar Garrido Serra

El preu del meló de tot l'any i el meló d'alger ha pujat en comparació a l'any passat. No només costen més, sinó que també són més difícils de trobar als mercats. Les altes temperatures de l'hivern i la pedra al final de la primavera han condicionat molt la collita. Què passa amb els melons enguany?

La Unió Llauradora ha calculat pèrdues a la Comunitat Valenciana de 44 milions d'euros per als productors de meló de tot l'any i meló d'alger. En concret, de 27 milions en el cas del meló d'alger i de 17 milions en el del meló de tot l'any. Aquestes pèrdues es produeixen per una mala collita, afectada per unes temperatures massa elevades que van fer créixer la planta massa aviat. La pedra al juny va afectar algunes zones productores, com les riberes del Xúquer, i la sequera ha fet que no només es produïsca menys fruita, sinó que la que s'ha produït és de menor calibre. A aquests fenòmens meteorològics s'afigen unes pluges intermitents a maig i juny que junt amb unes temperatures suaus van fer que es llançaren a perdre molts fruits.

En xifres, la collita del meló d'Alger s'ha vist reduïda un 52% respecte a l'any passat, xifra similar a la del meló de tot l'any, que ha baixat un 53%. La conseqüència d'aquesta reducció és la pujada de preu.

Francisco Martínez, fruiter del mercat del Cabanyal, ha lamentat el preu elevat del producte a Mercavalència, mentre que companys seus com José, fruiter de Torrent, ha assegurat que la calor i les tempestes n'han fet minvar la quantitat. Aquesta escassedat i augment de preu és una situació que comparteixen altres fruiters de la Comunitat Valenciana, que han explicat a À Punt que tenen menys melons i en venen menys.

Les dades de la Unió Llauradora afirmen que el preu del meló de tot l'any ha crescut un 60% en comparació a la temporada passada, un increment que no compensa ni la menor collita ni l'augment dels costos de producció, que encara són més elevats en el cas del meló d’alger.

També et pot interessar

stats