La patronal ceràmica Ascer denuncia l’abandonament del sector del taulell per part del govern espanyol

Alberto Echavarría, secretari general de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics, reivindica ajudes públiques per a fer front a la pèrdua de competitivitat del sector

Entrevista a Alberto Echavarría en 'Les notícies del matí' / À Punt Mèdia

El sector ceràmic passa per una situació complicada a causa de l'increment dels preus de l'energia. Per a fer balanç de la realitat que travessa la indústria del taulell i de la ceràmica valenciana, Les notícies del matí ha entrevistat Alberto Echavarría, el secretari general de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer).

Segons Echavarría, el sector ceràmic ha perdut molta competitivitat, no només per l'encariment del preu del gas, sinó també per com han respost els governs a aquesta conjuntura. La indústria ceràmica espanyola, ubicada al 95% a Castelló, va sol·licitar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, 1.000 milions d’euros en ajudes. Però el decret anunciat pel govern central al desembre només contempla 450 milions a dividir inicialment en 24 sectors i posteriorment en 36. Amb aquest repartiment, el secretari general d’Ascer calcula que arribaran unes ajudes “irrisòries”. El decret encara no s'ha fet efectiu però, segons Echavarría, el sector del taulell no notarà l’activació de les ajudes públiques.

El secretari general d'Ascer ha comparat la situació d'abandonament del sector a Espanya amb el suport rebut en la indústria d'altres països com Itàlia o Portugal. Segons Echavarría, les ajudes públiques han permés a Itàlia moderar l'augment de preus mentre que a Espanya s'ha hagut de transferir l’increment del cost del gas al preu final. Com a resultat, ací han tancat set empreses i s’han perdut 1.000 llocs de treball. Només a la província de Castelló aquest sector dona treball a 13.000 persones de manera directa i a 70.000 de manera indirecta.

Echavarría preveu que l’endeutament del sector comprometrà les inversions de les empreses i la capacitat de creixement. I això significa una pèrdua de quota de mercat internacionalment. Com a exemple, Echavarría ha posat els Estats Units, la destinació amb un major volum d’exportacions. Allí, segons les seues paraules, Itàlia ha caigut un 2% gràcies a les ajudes públiques rebudes. Espanya, per contra, ha caigut un 13% per la falta de suport institucional. El taulell italià ha apujat els preus un 12% i l’espanyol un 30%. 

Sobre possibles alternatives al gas per a evitar l’increment dels costos de producció, Alberto Echavarría ha negat que l’hidrogen siga una alternativa viable. Per a poder usar-lo ha de ser verd i no hi ha suficient producció per a poder abastir les necessitats de la indústria ceràmica. Echavarría considera que el gas natural és la font d’energia perfecta per als forns del taulell i que el sector ha aconseguit la màxima eficiència energètica gràcies a la inversió en tecnologia.

El secretari general de la patronal del taulell ha advertit que ja s’estan perdent inversions que inicialment havien d’anar a Espanya. S’estan deslocalitzant a Egipte, Mèxic o Àsia. Uns problemes als quals se suma també la legislació europea per a la descarbonització, que provoca un encariment dels costos de producció enfront dels competidors extracomunitaris.

També et pot interessar

stats