Directes
Ara en la televisió
QUI ÉS QUI

La patronal del metall denuncia la “descoordinació de les administracions” en la reconstrucció

Femeval demana restablir instal·lacions com els ascensors i ajudes a fons perdut, perquè “s’ha passat de l’emergència a una situació d'urgència”

Un vianant avança, entre les deixalles, per un carrers del polígon de Catarroja negat d'aigua / Jorge Zapata (EFE)

“S’ha passat de l’emergència a una situació d'urgència, perquè continua havent-hi situacions urgents a escometre”. Són les paraules de Vicente Lafuente, president de Femeval, la patronal de la metal·lúrgia de la Comunitat Valenciana, un mes després de la catàstrofe que va sembrar la DANA i que repercuteix sobre 1.453 empreses d’este sector ubicades en les zones afectades.

Lafuente ha lamentat este divendres que, trenta dies després de la catàstrofe, “ha prevalgut la descoordinació per part de les Administracions i la falta de referents que definiren el camí a seguir”. A parer seu, esta situació contrasta amb “la lloable capacitat de resposta immediata, la professionalitat i la ràpida coordinació d'empreses, col·legis professionals, organitzacions empresarials i de la mateixa societat per a actuar des del primer moment, posant sempre per davant les persones”.

Les empreses del metall han reclamat a les administracions que despleguen unes mesures —que consideren prioritàries— encaminades “a eixir, com més prompte millor, d’esta situació d’urgència i donar pas a la reconstrucció”.

Entre estes mesures, la patronal del metall demana que es restituïsquen instal·lacions com ara ascensors, climatització, instal·lacions frigorífiques, sistemes d'extinció d'incendis i recuperació de dades dels establiments públics i privats i empreses, ja que en este context d'urgència són essencials.

Ajudes a fons perdut

A més, Femeval també troba necessàries les dotacions pressupostàries a fons perdut per als afectats, perquè amb les aprovades fins ara via préstecs o avals “es corre el risc que molta activitat no es reprenga i que les persones no puguen refer les seues vides”. La patronal del metall creu que les ajudes impulsades fins ara pels governs “són insuficients”.

Així mateix, i amb la intenció de salvaguardar els llocs de treball que posa en risc la situació derivada de la DANA —en concre t , pel que fa als assalariats afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)—, la patronal valenciana de la metal·lúrgia apunta que “el metall és un sector amb molta capacitat d'absorció d'ocupació i s'ha d'aprofitar les agències de col·locació existents com la de Femeval, sobretot per a comptar amb les empreses de la indústria auxiliar que són tractores com l'automoció”.

DANA 2024

També et pot interessar