La patronal planta el govern en la negociació de la pujada del salari mínim per a 2023
La CEOE al·lega que l'executiu no ha realitzat la preceptiva consulta amb els agents socials, no ha fet una proposta formal, ni ha donat resposta a la que va fer la patronal en el seu moment
El Ministeri de Treball i Economia Social es reunirà aquest dimarts només amb els sindicats CCOO i UGT per a abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per a enguany davant de la negativa de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) a assistir a la trobada.
La reunió, convocada per a les 11:00 hores, estarà presidida pel secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, i hi participaran, per part de CCOO, la secretària d'acció sindical, Mari Cruz Vicente, mentre que, en nom d'UGT, hi acudirà el seu subsecretari general de política sindical, Fernando Luján.
La CEOE ha dit que no acudiria a la reunió al·legant que "no es donen les condicions" per a la seua assistència perquè el govern no ha realitzat la preceptiva consulta amb els agents socials en el que ha transcorregut del mes de gener. A més, tampoc ha fet una proposta formal ni ha donat resposta a la que va fer la patronal en el seu moment, consistent en una alça de l'SMI del 4% per a 2023, fins als 1.040 euros bruts mensuals.
La patronal proposa una alça del 4%
La patronal manté aquesta proposta del 4%, que supedita a l'establiment un règim de deduccions aplicables al sector agrari i a una modificació de la normativa de la llei de contractes del sector públic per a repercutir l'increment de l'SMI en els contractes en execució.
La confederació que presideix Antonio Garamendi espera que l'executiu li remeta, de manera formal, la seua proposta de pujada de l'SMI per a poder analitzar-la amb les seues organitzacions membre.
Segon plantó
Fins ara, només s'ha celebrat una reunió per a abordar l'alça de l'SMI per a 2023. Va ser el passat 21 de desembre i la patronal tampoc hi va acudir davant del seu malestar amb Treball per la introducció d'una esmena en la llei d'ocupació que donava a la Inspecció de Treball el control de les causes dels acomiadaments col·lectius. També, per coincidir aquella cita amb la celebració de la junta directiva de la patronal, la primera després de la reelecció de Garamendi com a president de la CEOE.
La trobada d'aquest dimarts es produirà després que la dada avançada de l'IPC de gener haja llançat un augment de la taxa interanual d'inflació d'una dècima, fins al 5,8%, i que la inflació subjacent haja escalat fins al 7,5%. És la xifra més alta des de desembre de 1986, la qual cosa ha portat els sindicats a insistir en la necessitat de pujar ja l'SMI.
Els sindicats demanen un SMI de 1.100 euros mensuals, un 8,2% més
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, considera que l'SMI és la mesura "més eficaç" per a eixir de les crisis i "compensar la pèrdua de poder adquisitiu" que estan vivint les famílies.
Per això, s'ha mostrat partidària d'apujar l'SMI de 2023 "cap al tram alt" recomanat pels experts que assessoren el govern en aquesta matèria, la qual cosa incrementaria la renda mínima un 8,2%, fins als 1.082 euros bruts en catorze pagues.
Per part seua, la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha demanat que es busque un "bon equilibri "dins" de la forqueta de pujada recomanada pels experts, del 4,6% al 8,2%, perquè siga compatible amb la creació d'ocupació.
En la reunió celebrada el passat 21 de desembre el govern va presentar les recomanacions fetes per la comissió d'experts, que plantejaven elevar l'SMI en aquest exercici entre 46 i 82 euros al mes, la qual cosa situaria aquesta renda mínima entre 1.046 euros i 1.082 euros bruts al mes per catorze pagues.