La patronal prefereix que la negociació del nou model de finançament siga en conjunt i no bilateral

La CEV i Compromís coincideixen en una reunió conjunta en punts com ara el fons d'anivellament i la condonació del deute

Reunió entre la patronal valenciana i responsables de Compromís, este dilluns
Reunió entre la patronal valenciana i responsables de Compromís, este dilluns / Rober Solsona (Europa Press)

El president de la patronal autonòmica CEV, Salvador Navarro, ha assenyalat este dilluns que parlar del canvi del model de finançament en el Consell de Política Fiscal i Financera o en la Plataforma pel Finançament "aporta més" que si el president del Govern es reuneix "un a un" de manera bilateral amb els presidents de cada comunitat.

Així ha respost Navarro a preguntes dels periodistes sobre si la patronal està més còmoda en una negociació bilateral o una multilateral sobre finançament després de la reunió d'este dilluns amb el síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, per a parlar sobre este tema, la condonació del deute històric i el fons d'anivellament. Per part seua, Baldoví s'ha compromés al fet que els diputats de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó i Alberto Ibáñez, "no donaran suport a cap reforma de la llei de finançament si no s'aborda el finançament valencià".

"La patronal se sent còmoda amb el partit que siga capaç de solucionar el problema de la Comunitat. No sé si s'allargarà més en el temps una reunió president a president. Amb el mapa polític actual, negociar un a un és temps", ha indicat Navarro. També ha defensat que si hi ha una crida del president del Govern, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat, Carlos Mazón, este "ha d'acudir per respecte institucional, per a parlar de finançament, infraestructures, educació, sanitat, benestar social o immigració".

"Una altra cosa és que el president del Govern, amb el mapa actual, entenc que pretenga allargar l'agonia de la Comunitat en el tema del finançament. Hi ha institucions com el Consell de Política Fiscal i Financera, on es fan els grans acords, i ací la Plataforma pel Finançament on tots estem d'acord en un canvi de finançament i el fons anivellament i condonació del deute. Crec que això aporta més que un a un", ha afegit. Navarro ha instat que es done "ja una solució definitiva al tema del finançament autonòmic" i ha sostingut que Compromís, amb dos diputats en el Congrés, "té capacitat per a exigir com l'han fet altres territoris en un altre moments".

Acord entre la CEV i Compromís

Ha incidit en el fet que patronal i Compromís "estan d'acord que les dos peticions fonamentals, el fons d'anivellament i la condonació del deute, siguen una exigència per part de la CEV i de Compromís, que amb els seus dos diputats defense el canvi de model". "PSOE i PP perfectament podien haver negociat este canvi del model de finançament i demanem i coincidim amb Compromís que defensen el fons d'anivellament de prop de 1.300 milions d'euros i la condonació del deute", ha apuntat per a recordar que els experts van exposar que "prop del 70% del deute pot ser exigible per culpa del model de finançament".

També et pot interessar

stats