La patronal valenciana i l'espanyola qüestionen el pla per a facilitar que les empreses tornen a Catalunya
Salvador Navarro ha afirmat que els canvis de seu social no respongueren a "falta d'estímuls", sinó al “mal clima”
El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i vicepresident de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Salvador Navarro, ha subratllat aquest dijous de vesprada que les empreses que van eixir de Catalunya arran del conflicte independentista no ho van fer “per falta d'estímuls” sinó pel “mal clima”, i que la seua tornada “no és una decisió que puga prendre el Govern”, ja que “depén exclusivament de cada empresa”. Navarro ha fet aquestes declaracions després de fer-se públic que l’acord a què han arribat el PSOE i Junts per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, a més de la llei d’amnistia, arreplega una mesura que consisteix a “abordar els elements essencials d'un pla per a facilitar i promoure la tornada a Catalunya de la seu social de les empreses que en van canviar la ubicació a altres territoris els últims anys, fonamentalment a partir del referèndum de l’u d’octubre”.
En el cas concret de la Comunitat Valenciana, el nostre territori va ser un dels principals destins d'aquestes empreses que van canviar la seu social, que marca en quin territori es paguen els impostos. S'han traslladat des d'aquella data més de 900 empreses, i destaquen els dos gegants bancaris: CaixaBank, amb seu social ara a València; i el Banc Sabadell, amb seu a Alacant. Abertis, Cellnex, Colonial, SegurCaixa, Applus+, Catalana Occident, eDreams, Banco Mediolanum, la cooperativa Arquia Banca o Ciments Molins també decidiren moure la seu social fora de Catalunya en aquells moments.
El president de la patronal valenciana s'ha preguntat quin tipus d'incentius els donaran a les empreses i ha assenyalat que han tingut oportunitat d'establir-se en altres comunitats que ofereixen “major estabilitat”, ja que “l'acord aconseguit no frena l'anhel sobiranista de Junts”, ha remarcat.
Comité extraordinàri de la CEOE
Per la seua part, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha informat que ha convocat un comité executiu extraordinari i d'urgència per a dilluns vinent, davant del que ha qualificat de “greu preocupació existent en el món empresarial”, després de conéixer aquest punt concret de l'acord. Hi abordaran “la situació d'Espanya”, després de l’esmenat acord.
El màxim representant de la CEOE, Antonio Garamendi, va reclamar dimarts passat estabilitat, moderació i compliment de la llei davant de la situació política que es viu a Espanya i va afirmar que als empresaris els agradaria que els dos grans partits, el PSOE i el PP, es posen d'acord perquè entre ambdós tenen el 73% dels diputats del Congrés.
Així mateix, el president de la immobiliària Colonial, Juan José Bruguera, ha assegurat que esperaran que es publique el pla, l’estudiaran i prendran decisions en conseqüència.
Puig: aquestes decisions "les prenen les empreses"
En la línia del que ha dit Navarro s’ha expressat l’expresident de la Generalitat i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, que, després de conéixer l’acord, ha afirmat que aquestes decisions "les prenen les empreses" i que "les que han vingut han estat molt confortables entre nosaltres". "Tota la connexió que han tingut durant aquest temps ha sigut extraordinàriament positiva", ha assenyalat.
De fet, ha destacat que les companyies que es van traslladar a la Comunitat Valenciana estaran "molt satisfetes per l'entorn" i perquè han tingut "grans resultats". En aquest sentit, ha defensat que el seu govern va generar "un espai de diàleg i de confortabilitat" a la Comunitat Valenciana que espera que continue en l'actual executiu del PP i Vox.