Les pensions pujaran un 2,8% el 2025 per l'evolució de la inflació
Esta previsió derivada de la dada provisional de l'IPC implica de mitjana un increment anual de 565 euros en les prestacions contributives
Les pensions contributives pujaran previsiblement un 2,8% el 2025 per a més d'un milió de valencians i valencianes. Este augment es deriva de la dada provisional de l'índex de preus al consum (IPC) de novembre, del 2,4% interanual, que permet calcular ja la revaloració anual d'estes prestacions. Des de la reforma el 2021 de l'anterior govern de coalició, amb Podem, es va tornar a vincular la pujada de les pensions amb l'evolució dels preus. D'esta manera, la revalorització general s'aplica segons l'IPC mitjà de l'exercici anterior, que ara queda situat en el 2,8%. I les prestacions mínimes i no contributives s'hauran d'incrementar per damunt d'eixa xifra, encara s'ha de concretar quant.
A la Comunitat Valenciana hi ha registrades al final del tercer trimestre 1.039.292 pensions contributives, d'acord amb les dades de l'Institut Valencià d'Estadística. Segons càlculs del Ministeri d'Inclusió, la revaloració suposarà que un pensionista que perceba una prestació de 1.441 al mes —la mitjana de jubilació— passarà a rebre 1.481 euros mensuals l'any 2025; és a dir, l'increment és de 565 euros anuals o de 41 mensuals. Este ingrés extra beneficia els prop de 9,3 milions de pensionistes de tot Espanya que reben 10,3 milions en prestacions contributives. A més, hi ha 720.148 pensions corresponents al règim de classes passives de l'Estat, que també es revaloraran amb el mateix índex.
Seguint les pautes establertes en la reforma de pensions de fa tres anys, la revaloració anual es calcula amb la mitjana de les taxes interanuals d'inflació dels dotze mesos anteriors fins a novembre. El percentatge, encara provisional, es coneixerà el 13 de desembre, quan l'Institut Nacional d'Estadística publique les dades definitives de l'IPC.
La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha destacat en una nota que esta mesura "és una garantia de tranquil·litat" i ha defensat que la pujada de la pensió és "justícia social".
La pensió màxima puja a 3.267 euros mensuals
La reforma del 2021 també va establir que la quantia màxima de la pensió inicial contributiva s'actualitzarà cada any d'acord amb la inflació amb un increment addicional de 0,115 punts percentuals, acumulatius cada any fins al 2050. D'esta manera, la prestació màxima s'incrementarà el 2025 un 2,91% i arribarà a 3.267 euros mensuals.
Fins al 2011, any en què es congelaren totes les pensions menys les mínimes i no contributives, les pensions es revaloraven cada any conforme a la inflació prevista i després s'abonava una paga compensatòria si l'índex de preus de consum (IPC) de novembre era major a l'augment fixat. El 2013 es va establir un mecanisme de revaloració lligat a la situació financera de la Seguretat Social, que establia una pujada mínima del 0,25% mentre estiguera en dèficit.
El 2018, però, es va derogar de facto aquell mecanisme amb la recuperació de la denominada pagueta, que es va calcular amb la mitjana de les taxes interanuals de l'IPC dels últims dotze mesos, en lloc de fer-ho amb l'IPC de novembre com era tradicional. La fórmula es va recuperar legalment en la modificació legal sobre pensions del 2021, després que la comissió parlamentària del Pacte de Toledo recomanara tornar a lligar-les a l'evolució de l'IPC.