Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Més pes per a formació i experiència i menys per al valencià: els nous criteris de selecció dels sanitaris

El conseller Marciano Gómez defensa que el canvi pretén buscar el professional “que millor cure, més enllà de l’idioma que puga parlar”

Sanitaris intervenen en una operació quirúrgica, en un hospital valencià, en una imatge d'arxiu / Generalitat
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de juliol 2024 - 14:42 Actualitzat: 05 de juliol 2024 - 09:04

La formació especialitzada en el lloc de treball a cobrir i l’experiència guanyen pes, mentre que en perd el coneixement d’una de les llengües cooficials, el valencià. Són els nous criteris als quals ha donat llum verda el ple del Consell, que ha modificat el procediment de selecció del personal temporal mèdic i dels professionals de la infermeria. El conseller de Sanitat, Mariano Gómez, ha defensat el canvi en un intent per contractar aquells professionals que més sàpien de l’àmbit per al qual són contractats.

Així, mentre els aspirants poden obtindre fins a 70 punts per l’experiència laboral o 36 per la formació especialitzada, únicament en podran obtindre 4 pel valencià que puguen acreditar o 2 per altres idiomes de la Unió Europea.

“Sempre volem que ens cure el millor, el que més sap, més enllà de l'idioma que puga parlar”, ha defensat Gómez, després de l'aprovació, per part del govern valencià, del decret que regula el procediment específic de selecció de personal temporal estatutari sanitari de les categories A1 i A2.

Segons indiquen fonts de Sanitat, el barem d'aplicació a les llistes d'ocupació temporal potencia la valoració dels aspectes relacionats amb la necessitat de formació que la societat i l'evolució tecnològica exigeix al personal sanitari especialista, “com ara els títols oficials universitaris en aspectes relacionats amb la categoria o l’especialitat (doctorats i màsters) o títols propis universitaris sobre matèries relacionades amb l'especialitat, entre altres”, detallen.

Fins a 70 punts, dels 179, per a l'experiència

D'aquesta manera, sobre un total de 179 punts, el nou barem estableix un màxim de 70 punts pels serveis prestats; fins a 50 punts per la nota de la fase oposició de l'últim procés selectiu; un màxim de 36 punts per la formació especialitzada per categoria i especialitat; fins a 10 punts pel doctorat relacionat amb l'especialitat; fins a 7 punts per altres títols universitaris; un màxim de 4 punts pel coneixement del valencià; i fins a 2 punts pel coneixement d'altres idiomes comunitaris.

En barems anteriors s'equiparava el doctorat al coneixement del valencià i amb aquesta modificació el percentatge del valencià baixa del 5,58% al 2,61% en passar de 8 punts a 4 punts, segons ha explicat Gómez.

Volem que ens cure el millor, que cada perfil que vinga a curar-nos siga el de més experiènciaMarciano Gómez - Conseller de Sanitat

El decret preval la selecció dels professionals millor formats, enfront d'altres criteris que prevalien en els últims anys, sense menyscapte de valorar el coneixement de la llengua cooficial en la Comunitat Valenciana per damunt d'altres idiomes comunitaris, segons el decret.

El conseller ha insistit: "Volem que ens cure el millor, que cada perfil que vinga a curar-nos siga el de més experiència", d'ahí que s'hagen determinat cinc subespecialitats d'infermeria (quiròfan, pacients crítics, hemodiàlisi, hemodinàmica i intervencionisme) perquè cadascun "puga anar a fer el que més sap".

En l'àmbit assistencial, hi ha llocs funcionals amb perfils específics d'alta complexitat o places específiques, com poden ser cardiologia hemodinàmica, cirurgia hepatobiliar de càncer i trasplantaments, neonatologia, urgències pediàtriques, radiologia intervencionista, citogenètica, i per a cobrir-les és necessari dissenyar uns processos selectius que garantisquen l'acompliment de les tasques tan prompte com es pugui.

D’acord amb este argument esgrimit per Sanitat, la Conselleria podrà seleccionar personal que ja compte amb l'experiència o formació pràctica necessària i puga exercir el seu treball amb plenes garanties, sense requerir una formació prèvia.

Segons ha indicat Gómez, es buscarà persones que facen falta i que poden no estar en la borsa de treball si compleixen els barems objectius i els principis d'igualtat, mèrit i capacitat amb la intenció de buscar l'excel·lència.

Podran ajustar-se a este procediment, de manera excepcional, les places que requerisquen una especial qualificació, coneixements específics o experiència prèvia, que es desenvoluparà en el departament de salut del qual es derive l'oferta de treball i compta amb un barem propi centrat en els mèrits relacionats amb l'especialitat convocada i en el qual preval la formació.

En concret, en aquest barem es puntua sobre un total de 116 punts, fins a 60 punts pels serveis prestats; un màxim de 50 punts per la formació, publicacions, investigació, docència i experiència específica; un màxim de 4 punts pel coneixement del valencià i fins a 2 punts el coneixement d'idiomes comunitaris.

Sanitat Ocupació

També et pot interessar