El PIB valencià caurà un 10,7% el 2020 i la taxa d'atur se situarà en el 16,6%
Un informe de Funcas revela que l'economia valenciana evoluciona de manera “més favorable que la mitjana nacional”.
La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) preveu, segons un informe publicat aquest dimecres, que el producte interior brut de la Comunitat Valenciana caurà un 10,7% el 2020, per davall de la mitjana estatal (12%), que la taxa d'atur es quedarà en el 16,6% i creixerà fins al 16,7% el 2021. Funcas apunta que a la Comunitat Valenciana, les exportacions, el sector serveis i la construcció han tingut una evolució “més favorable que la mitjana nacional”, la qual cosa “unida a la recuperació de la indústria després del castic inicial ha permés a l'economia valenciana patir una caiguda més moderada de l'activitat fins al setembre”.
Per al conjunt de 2020 s'espera un descens del PIB del 10,7% i un creixement del 6,2% el 2021. L'any que ve el PIB valencià “estarà un 5,2% per davall del nivell de 2019, davant del -6,1% de la mitjana nacional”. A més, han indicat que “la caiguda el 2020 dels serveis més afectats per la crisi ha sigut menor, per la qual cosa la recuperació el 2021 també serà menys intensa”.
El pes dins de l'economia valenciana dels sectors més afectats per la pandèmia és “un poc més elevat” que la mitjana nacional, mentre que els sectors menys exposats “tenen un pes un poc inferior”, la qual cosa feia que la Comunitat Valenciana partira un amb “cert desavantatge estructural de cara a aquesta crisi”. “Malgrat això, l'evolució experimentada ha sigut millor que la mitjana nacional, segons els principals indicadors econòmics”, remarca Funcas.
L'informe destaca que l'índex de producció industrial “va patir a l'inici de la crisi una caiguda un poc més intensa que en el conjunt del país a causa del fort impacte sobre el sector de l'automòbil, però la recuperació posterior també va ser més intensa”, un patró observat en totes les regions amb una indústria automobilística important, de manera que “des d'agost ja superava els nivells previs a la crisi”. “La caiguda de l'índex en el conjunt de l'any fins a l'octubre va ser del 8,3%, una de les més moderades entre totes les comunitats autònomes”, ha afegit.
L'evolució en els serveis també ha sigut més favorable que la mitjana nacional. L'índex d'activitat en el sector al setembre es trobava un 8,2% per davall del nivell previ a la crisi (la mitjana nacional se situava un 15% per davall), i la caiguda acumulada en el conjunt de l'any fins a aquest mes va ser del 12,8%, “clarament per davall de l'indicador per al conjunt d'Espanya”.