Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

El PIB valencià creixerà un 2,1% el 2024, segons el BBVA Research

L'ens adverteix d'una "xicoteta desacceleració" econòmica el 2025, però estima per a aleshores una creació de 103.000 llocs de treball

El responsable d'anàlisi econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, presenta l'informe de balanç este dimarts / José Jordán (Europa Press)

El BBVA Research ha revisat a l'alça les previsions per a la Comunitat Valenciana i estima que el PIB avançarà un 2,1% el 2024 "per damunt del creixement potencial". Este percentatge ens situa com la segona comunitat autònoma amb una recuperació econòmica més gran respecte del 2019. Només Madrid el supera per davant després que enguany es quede, si es compleixen els pronòstics, cinc punts per damunt del nivell assolit l'any anterior en l'esclat de la crisi sanitària.

Entre els principals motors d'esta "acceleració" i "dinamisme" estan el turisme, la recuperació progressiva de l'activitat industrial, els fluxos migratoris i els fons europeus, segons ha explicat este dimarts el responsable d'anàlisi econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, en la presentació de l'informe Situació Comunitat Valenciana 1S24. En conjunt, la radiografia realitzada sobre el comportament del territori llança "molt bones notícies" i "una previsió particularment prudent". Ja en el primer trimestre de 2024 apuntava maneres, atés que s'ha apreciat una "acceleració" econòmica que possiblement porte el creixement econòmic al 2,5% a final d'any. BBVA Research creu que l'ocupació s'incrementarà en un 2,7% i que l'exercici tancarà amb una taxa d'atur de l'11,5%.

Més de 100.000 llocs de treball

De cara al 2025, BBVA Research preveu una desacceleració "xicoteta" de l'economia valenciana, encara que "continuarà sent un bon any". El PIB augmentarà un 2%, el treball un 1,7% i la taxa de desocupació caurà fins a l'11,1%. S'estima que entre 2023 i 2025 es crearan 103.000 llocs de treball.

Esta "desacceleració lleugera", segons Doménech, està relacionada amb les restriccions d'oferta que repercuteixen en els preus de sectors clau, els problemes de cobertura de vacants de mà d'obra —que estan sent "mitigats" pel flux migratori, però no prou—, i perquè els països europeus hauran de fer front a un procés de consolidació fiscal plurianual a conseqüència de l'aprovació de les noves regles fiscals que "pot llastrar la recuperació".

L'entitat també ha revisat a l'alça el creixement estimat del 2023 i l'ha situat en un 2,3%, encara que l'economia valenciana va quedar-se lleugerament per davall de la mitjana nacional (2,5%) a causa de la caiguda de la indústria i les exportacions. Això, després d'un avanç meteòric del 5,9% en 2022.

"Dinamisme en l'ocupació"

Doménech ha destacat que "el dinamisme de l'ocupació és particularment intens a la Comunitat Valenciana". Amb dades desestacionalitzades, l'afiliació creix a ritmes d'un 1% trimestral i si això s'eleva a la taxa anual la previsió assoliria un 4%. És un percentatge lleugerament superior al conjunt d'Espanya, en el 3,6%.

El creixement de l'afiliació a la Seguretat Social mostra avanços un poc per damunt dels d'Espanya en el primer trimestre de 2024, amb increments especialment significatius en les àrees urbanes de les capitals, sobretot a València i Alacant. La Costa Blanca i la resta d'àrees urbanes i no urbanes evolucionen en línia amb la mitjana nacional.

L'hostaleria i el comerç són els principals tractors de l'afiliació entre gener i març (+0,09% i +0,06%, respectivament), però "el creixement és generalitzat en tots els sectors". L'aportació del sector públic, per contra, s'ha reduït, mentre que l'agricultura i les manufactures semblen haver superat la feblesa mostrada a la fi de 2023.

Doménech ha exposat que el creixement de l'ocupació en 2023 i 2024 supera del PIB, símptoma que "la productivitat per treballador està disminuint i els costos laborals unitaris estan augmentant".

D'altra banda, ha explicat que "bona part del creixement té a veure amb el turisme, que està sent un dels motors de la Comunitat Valenciana". En els tres primers mesos de 2024 l'entrada de turistes s'ha incrementat en un 25% anual i la despesa turística ho ha fet en un 33%. Els residents a Espanya viatgen més per dins del país i hi ha més turistes estrangers. La despesa dels visitants de la resta d'Espanya ha crescut un 15%, empentada sobretot pels madrilenys, i destaca l'acceleració de la despesa nacional a Alacant i Castelló. A més, el gasto de targetes estrangeres han augmentat un 27,5% i fins a un 35% en el cas particular de València.

També et pot interessar