Planas demana diàleg en la DOP per a executar la sentència sobre el cava de Requena

El ministre afirma que aquesta sentència "ha de respectar-se i ha d'aplicar-se" i considera que els productors són "els que saben millor què fer amb els seus productes"

El ministre Luis Planas durant la seua intervenció en la inauguració de la II Trobada Internacional Renowagro, a València
El ministre Luis Planas durant la seua intervenció en la inauguració de la II Trobada Internacional Renowagro, a València / Ana Escobar (Efe)

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha demanat que s'òbriga un "procés de diàleg" en el si del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Cava per a executar la sentència que avala l'ús del terme Requena per al cava produït en aquesta zona valenciana.

Planas s'ha pronunciat així a València, a la pregunta sobre la decisió del Tribunal Suprem de no admetre a tràmit el recurs de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Cava que demanava que no es poguera utilitzar la denominació Cava de Requena en la zona productora de cava valencià.

El ministre ha expressat, en primer lloc, el seu respecte a les lleis i als tribunals, de manera que ha afirmat que aquesta sentència "ha de respectar-se i ha d'aplicar-se", i, en segon lloc, ha defensat que aquesta qüestió ha de tractar-se en l'àmbit del consell regulador d'eixa denominació d'origen.

A parer seu, els productors són "els que saben millor què fer amb els seus productes", i ha ressaltat que durant la presidència espanyola de la UE s'ha aprovat una norma europea que reforça precisament les indicacions geogràfiques, les denominacions d'origen i les indicacions geogràfiques protegides.

Planas ha insistit que ha de ser el mateix consell regulador el que obtinga una solució a aquest assumpte, i que no correspon al Ministeri aprovar una norma referent a això.

Reglament de fitosanitaris

D'altra banda, respecte al reglament de fitosanitaris que debat la UE, ha indicat que la Comissió Europea va presentar una proposta "molt ambiciosa", amb uns objectius quantitatius que la ponent del Parlament Europeu va incrementar.

Ha indicat que al desembre es tractarà amb els ministres del ram aquest assumpte per a veure com continuar procedint. Ha destacat que ha aconseguit una reducció de la utilització dels productes fitosanitaris que pogueren tindre "efectes indirectes més nocius"; i ha insistit que hi haja un equilibre entre sostenibilitat i rendibilitat.

També et pot interessar

stats