Polèmica per l'ús del glifosat com a herbicida

Ecologistes afirmen que contamina un terç de l’aigua continental, però l’autoritat europea en la matèria n’autoritza l’ús

Fumigació amb glifosfat / À Punt NTC

A final d'any, el Govern d'Espanya haurà de tornar a votar davant la Unió Europea si prorroga la utilització del glifosat, una substància activa en bona part dels herbicides que enfronta ecologistes i llauradors. Els primers consideren que és un producte contaminant per a l'aigua, però els segons en defenen l'ús.

El glifosat és un herbicida massivament usat, tant en agricultura comen jardineria i, segons l'informe d'Ecologistes en Acció "Nadant en glifosat", el 2022 contaminava el 34,6% de les aigües continentals espanyoles.

Precisament el paratge natural municipal del Clot de la Mare de Déu de Borriana (Plana Baixa) és el punt més contaminat segons aquest informe, amb valors de 27 micrograms de glifosat per litre d'aigua. Uns nivells de contaminació 263 vegades superiors als permesos per la llei. L'explicació està en el reg a manta dels tarongers que envolten el paratge, capaç d'arrossegar gran quantitat de glifosat a les aigües d’aquest paratge natural. El riu Vinalopó i la desembocadura del Millars són els llocs més contaminats del territori, darrere del Clot de la Mare de Déu de Borriana, segons el mateix informe. 

Per la seua banda, les principals associacions de llauradors en defenen l'ús. El secretari comarcal de la Unió Llauradora a la Plana Baixa, David Esteban Segarra, afirma que estan a favor de la continuïtat del glifosat perquè l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA per les sigles en anglés) ha dit que dona el vistiplau perquè el producte continue vigent. 

També et pot interessar

stats