La por a una recessió global enfonsa l'euro fins a igualar-lo al dòlar per primera vegada en vint anys
El mercat de divises viu un gir històric en què el bitllet verd es revalora enfront de la moneda única europea
L'euro, cada vegada més afeblit en el mercat de divises, ha arribat aquest dimarts a la paritat amb el dòlar pel creixent temor dels inversors a una recessió econòmica global i en un context de crisi energètica. L'enfonsament de la moneda única ha provocat que el tipus de canvi entre les dues divises s'haja igualat, fet que no passava des de fa vint anys: el 15 de juliol del 2002 era l'última data en què l'euro va superar el valor del bitllet verd, segons xifres de mercat.
D'acord amb dades de Bloomberg consultades per Efe, la moneda europea s'ha equiparat al dòlar a les 11:46 hora local (9:46 GMT) en depreciar-se un 0,4% respecte al tancament de dilluns i un 12,05% enguany (va acabar el 2021 en 1,137 dòlars).
Veus expertes consideren que les recents pujades de tipus d'interés de la Reserva Federal dels Estats Units (FED) han enfortit el dòlar i han afavorit que els inversors es refugien en aquesta divisa. Al mateix temps que el risc de recessió i les preocupacions energètiques impulsades per la guerra d'Ucraïna pesen cada vegada més sobre l'eurozona.
El ien japonés també continua devaluant-se respecte del dòlar i es canvia a 137 unitats, un nivell no vist des de setembre del 1998, a mesura que les polítiques monetàries del banc central nipó es distancien de la FED o del Banc Central Europeu (BCE).
L'euro ha arribat a la paritat amb el dòlar després de publicar-se que la confiança empresarial es desploma al juliol a Alemanya per la preocupació pel subministrament d'energia.
La possibilitat que la Xina aplique nous confinaments per l'augment dels contagis de covid-19 podria llastrar també l'economia del país i la global.
A més, els inversors preveuen una recessió en la zona euro per la crisi energètica i la probabilitat que Alemanya entre en creixement negatiu a causa de la major dependència que té del gas rus.
Mentre que l'economia europea s'afebleix, la FED nord-americana ha pogut apujar els seus tipus d'interés de manera agressiva i així s'ha enfortit el dòlar, tenint en compte que els Estats Units tenen uns interessos més elevats.