El port de Castelló aprovarà hui eliminar les bonificacions a la importació de cítrics

La mesura, que s'aplicarà a partir del 2025, la reclamaven les organitzacions agràries, que alerten que es facilitava l'entrada de fruita amb alt risc de plagues

Una panoràmica del port de Castelló
Una panoràmica del port de Castelló / Autoritat Portuària de Castelló

El consell d'administració de PortCastelló aprovarà este divendres eliminar les bonificacions a la importació de cítrics a partir del 2025. Així, està previst que s'aproven les noves tarifes de bonificacions de tots els sectors productius de la província, que inclouen eliminar la d'importació de cítrics, que estava establida en el 40%. En tot cas, el president de l'Autoritat Portuària, Rubén Ibáñez, ha anticipat que es mantindrà la relativa a l'exportació de cítrics, també fixada en el 40%.

La Unió Llauradora i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) reclamaven que s'eliminara esta rebaixa. El passat mes de gener, de fet, La Unió Llauradora i Ramadera va denunciar que els ports de València i Castelló bonifiquen la importació d'estes fruites procedents de països amb risc alt de plagues.

Esta setmana, Ibáñez es va reunir amb els representants de les organitzacions agràries per a explicar-los la decisió que s'aprovarà hui. En eixa trobada, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló va agrair als representants de les organitzacions agràries la "voluntat ferma d'intentar millorar des del diàleg, sense cap mena d'imposició". "Al final crec que és un èxit de tots i, sobretot, per a la província de Castelló, perquè estem ja lliures de bonificacions a la importació de cítrics a la província", va remarcar.

Per la seua banda, el secretari general de La Unió Llauradora, Carles Peris, va agrair a Ibáñez que haja executat el "compromís" de llevar la bonificació a les taxes portuàries a estos fruits de països tercers. "Pense que és bo que el port s'alineara amb els interessos d'un sector econòmic, com són els productors de cítrics de la província de Castelló, i és molt important el pas fet pel port de Castelló, perquè obri les portes que este treball que estem fent a través de Ports de l'Estat d'unificar el criteri de tots els ports espanyols perquè es retiren en tots les bonificacions a les importacions de cítrics de països tercers, amb la finalitat que hi haja en tots una competitivitat per igual", va destacar Peris.

I José Vicente Guinot, president d'AVA-Asaja a Castelló, va defensar que “necessitàvem un primer pas perquè els agricultors visibilitzaren que el port de Castelló ens té en compte, i el que ha passat hui és una demostració de bona voluntat”. I va afegir que el port de Castelló “ja ha fet un pas important i només queda que altres ports seguisquen el mateix camí”.

També et pot interessar

stats